Prenos broja od marta 2011.

Izvor: B92, 18.Nov.2010, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prenos broja od marta 2011.

Beograd -- Promena operatera mobilne telefonije uz zadržavanje broja trebalo bi da bude moguća najkasnije od marta 2011, kaže direktor Ratela Milan Janković.

Republička agencija za elektronske komunikacije trebalo sledeće sedmice da potpiše ugovor sa dobavljačem opreme za uvođenje prenosivosti broja u mobilnoj telefoniji.

Janković je objasnio da Ratel očekuje da će oprema biti isporučena najkasnije do polovine januara.

On je podsetio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je pravilnikom o prenosivosti brojeva u mobilnoj telefoniji bilo predviđeno da se ta mogućnost uvede od 1. januara 2011. godine, ali da se kasni pošto je zbog žalbi ponuđača tender morao da se ponovi.

Na konkurs su javile eminentne IT kompanije, ali dokumentacija koju su kompanije dostavile nisu bile usaglašene sa konkursnom dokumentacijom, a prema Zakonu o javnim nabavkama nije bilo moguće da naknadno dostave sve što je neophodno.

''Ceo postupak javne nabavke je ponovljen i očekujemo da će u toku naredne nedelje biti potpisan ugovor sa ponudjačem ove usluge'', istakao je Janković, dodajući da ne očekuje ''dramatičniji'' prelazak korisnika iz jedne mreže u drugu na samom početku primene prenosivosti broja.

Prema njegovim rečima, u naredna dva do tri meseca biće donet i pravilnik o mogućnosti zamene operatera tj. prenosa broja fiksne telefonije.

Kada je reč o drugom operatoru fiksne telefonije, kompaniji ''Telenor'', koja je licencu dobila u februaru ove godine, Janković izrazio očekivanje da će ta kompanija svoje usluge ponuditi gradjanima u zakonom predvidjenom roku.

Posle velikih napora RATELA oko postizanja sporazuma izmedju ''Telenora'' i ''Telekoma Srbija'', potpisana su četiri ugovora, a ugovori koji se tiču interkonekcije i petlje su definisani i oni su u fazi potpisivanja, rekao je Janković i dodao da se zbog otvorenog i liberalizovanog tržišta ne trebaju očekivati veće cene telefoniranja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.