Preminuo novinar i urednik RTV Nandor Kartag

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2018, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo novinar i urednik RTV Nandor Kartag

Posle duže, teške bolesti u 70 godini preminuo je naš penzionisani kolega, velikan vojvođanskog novinarstva Nandor Kartag.

Rođen je 1948 godine u Bečeju. Završio je Filozofski fakultet Odsek Mađarskog Jezika i Književnosti. Novinarsku karijeru započeo je u omladinskom časopisu "Kepeš Ifjušag", a od 60-tih godina bio je urednik serije Mađarskog programa na Tribini Mladih u Novom Sadu, a istovremeno postao je spiker Radija Novi Sad. 1967 godine u rodnom Bečeju pokreće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Nadmetanje u pozorišnoj umetnosti srednjoškolaca vojvođanskih Mađara.

Nandor Kartag je bio jedan od najistaknutijih članova mađarske redakcije naše medijske ustanove. Čitav radni vek je proveo u RTV Novi Sad/RTV Vojvodine. Od 1970. do 1973. godine radio u Radiju Novi Sad, nakon toga pa sve do odlaska u penziju 2011. godine bio je zaposlen u TV Novi Sad i to kao saradnik, voditelj, urednik, urednik rubrike i zamenik glavnog urednika.

I posle odlaska u penziju je pomagao u radu redakcije na mađarskom jeziku 2. programa TV, u edukaciji mlađih kolega, a bez njegovog stručnog rada i zalaganja i pripremanje proslave jubileja Televizije, tj. 40. godišnjice TVNS bi bilo mnogo teže.

Nandor Kartag je bio inicijator i prvi urednik omladinske emisije na mađarskom jeziku TV Novi Sad. Pokrenuo je, uređivao i vodio emisiju "Fagato" (Razgovor s povodom) na mađarskom jeziku. Pokrenuo je, uređivao i vodio emisiju iz kulture na mađarskom jeziku "Jelen-let". Pokrenuo je, uređivao i vodio versku emisiju na mađarskom jeziku. Njegovo ime se vezuje i za emisije "Napjaink" (Naši dani), zatim "Dobro veče, Vojvodino", "Panorama" i "Kerkep" (Kulturna panorama).

osim uređivanja i vođenja TV Dnevnika i ostalih nabrojanih emisija, direktno je prenosio niz značajnih političkih, društvenih i kulturnih događaja, a od verskih događaja mise za Badnje veče, Uskrs, ustoličenja biskupa, obraćanja Pape itd.

Učestvovao je i u uređivanju i vođenju zajedničkih emisija sa inostranim TV kućama.

Javnost će o datumu i vremenu sahrane biti naknadno upoznata.

Tokom karijere snimao je i uređivao brojne emisije iz kulture i portrete istaknutih ličnosti. Pisac je monografije Mađarske redakcije RTV.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.