Preminuo Jagoš Purić, doktor fizike i nekadašnji rektor Beogradskog univerziteta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2022, 23:01

Preminuo Jagoš Purić, doktor fizike i nekadašnji rektor Beogradskog univerziteta

Prof. dr Jagoš Purić, nekadašnji rektor Beogradskog univerziteta, preminuo je u Beogradu u 81. godini.

Profesor Purić je jedan od najcitiranijih srpskih naučnika koji je ostavio neizbrisiv trag i u nauci, i u javnom životu, preneo je RTS.

Jagoš Purić je rođen u selu Kovren, 1942. godine, blizu Bijelog Polja u Crnoj Gori.

Posle sticanja osnovnog i srednjeg obrazovanja dolazi u Beograd i upisuje studije na Prirodno-matematičkom fakultetu na Grupi za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << fiziku gde je i diplomirao kao jedan od najboljih studenata.

Jagoš Purić je postao docent u 31. godini, zatim vanredni profesor, a potom redovni profesor u 42. godini.

Predavao je na predmetima primenjena spektroskopija i fizika atoma i kao profesor i istaknuti fizičar iz oblasti fizike plazme obrazovao je generacije studenata, stotine magistranata i doktoranata.

Osnivač je i nekadašnji direktor Centra za nauku i tehnološki razvoj.

Napisao je nekoliko udžbenika i zbirki zadataka iz fizike i sarađivao je sa elitnim svetskim naučnim centrima u Francuskoj, Japanu i Indiji.

Rektor Beogradskog univerziteta postao je 1998. godine ukazom Vlade Srbije. Posle promena nakon 5. oktobra 2000, Purić prestaje da obavlja funkciju rektora.

Saučešće predsednika Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici i poštovaocima prof. dr Jagoša Purića, nekadašnjeg rektora Beogradskog univerziteta, saopštila je večeras služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

''Sa tugom sam primio vest o smrti profesora Jagoša Purića, istaknutog fizičara i nekadašnjeg rektora Beogradskog univerziteta.

Purić je posvetio život nauci, ostavivši iza sebe veliki broj radova, ali i generacije sjajnih stručnjaka koji su pod njegovim mentorstvom stekli najviše akademske titule u zemlji i inostrantvu. I sam je sarađivao sa nekim od najprestižnijih naučnih centara na svetu, kojima je prenosio ogromno znanje, dok je svetska iskustva iz oblasti fizike donosio u našu zemlju, čime smo držali korak sa najsavremenijim tokovima nauke.

Tokom bogate karijere, kao patriota koji je nadasve voleo Srbiju, osnovao je i Centar za nauku i tehnološđki razvoj, jer je budućnost zemlje video upravo u naučnom napretku.

Izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima, kolegama i poštovaocima dela profesora Jagoša Purića. Neka počiva u miru, navodi se u saučešću predsednika Vučića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.