Premijeru prvi elektronski potpis

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 19.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijeru prvi elektronski potpis

Beograd -- Na šalterima "Pošta Srbije" je počelo izdavanje sertifikata o elektronskom potpisu, koji imaju pravnu snagu svojeručnog potpisa.

Uvođenjem elektronskog potpisa dobiće se na efikasnosti u poslovanju i smanjiće se korupcija, kaže Cvetković

Prvi sertifikat je uručen premijeru Mirku Cvetkoviću, koji je posle demonstracije upotrebe elektronskog potpisa, rekao da je to važan korak ka uvođenju elektronske uprave u Srbiji i dodao da "ova demonstracija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokazuje da je to lako i jednostavno i da će svi moći da ga koriste".

Premijer je naveo primer umnožavanja i štampanja primeraka budžeta za 2009. godinu u ogromnom broju kopija, za potrebe poslanika u Skupštini Srbije, na šta je izgubljeno dva dana, a u slučaju da je to išlo elektronskim putem bilo bi dovoljno samo 10 do 15 minuta.

Vlada Srbije preuzela je obavezu za implementaciju projekta elektronske uprave i i elektronskog poslovanja u zemlji, podsetio je Cvetković i pohvalio Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo na učinjenim uspešnim koracima u tom pravcu.

Uvođenjem elektronskog potpisa dobiće se na efikasnosti u poslovanju i smanjiće se korupcija, a Srbija će pokazati da je država koja ulazi u Evropsku uniju, ne samo formalno, nego i po uvođenju standarda, ocenio je premijer Cvetković.

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić kaže da će paket koji obuhvata karticu, čitač kartice i godišnji zakup elektronskog potpisa koštati 6.500 dinara.

Ona je rekla da građani trenutno sa elektronskim potpisom ne mogu ništa, ali je njegov značaj u tome što pruža mogućnost da privatne firme, kao i organi državne uprave, naprave procedure gde će se elektronski potpis koristiti.

Direktor "Pošte Srbije" Goran Ćirić kaže da će građani na šalterima pošta u Srbiji sa elektronskim potpisom moći da dobiju i dokumente kao što su izvod iz matične knjige građana ili potvrdu o državljanstvu. On je naveo da godišnji zakup elektronskog potpisa košta dve hiljade dinara, a u slučaju da neko želi petogodišnji zakup dobiće popust.

"Ima procedura koje su spremne i koje su čekale samo da postoji kvalifikovani elektronski potpis koji elektronskom dokumentu daje važnost, značaj i zakonom prepoznatu vrednost svojeručno potpisanog dokumenta", istakla je Matićeva.

Prema njenim rečima, jedan od prvih projekata u državnoj upravi biće korišćenje elektronskog potpisa za projekte za Nacionalni investicioni plan, da ne bi dolazilo do zabune oko toga koja verzija je zvanična. Ona je navela da elektronski potpis ima veliki značaj za olakšavanje života građana, ubrzanje procedura i smanjenje troškova i za gradjane i za privredu, a u svim zemljama je bez izuzetka doveo do pada korupcije.

Matićeva je izrazila očekivanje da će u narednih mesec dana biti uspostavljene odgovorajuće procedure koje će omogućiti korišćenje elektronskog potpisa, ističući da je važno da je počelo njegovo izdavanje, "jer niko nije imao motiv da pravi procedure kada potpisa nije bilo".

Zakon o elektronskom potpisu usvojen je 2004. godine, a pravilnik o izdavanju kvalifikovanih elektronskih potpisa usvojen je ove godine. Elektronski potpis omogućava firmama i građanima da dokumenta potpisuju elektronskim putem, bez svojeručnog potpisa, kao i da sklapaju ugovore i obavljaju druge poslovne transakcije preko interneta.

U Srbiji su do sada izdavani samo nekvalifikovani potpisi, što znači da ih država nije priznavala, ali da su mogli da ih primenjuju građani i preduzeća koji sklope ugovor da će ih priznavati radi lakšeg poslovanja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetkoviću prvi elektronski potpis

Izvor: RTS, 19.Dec.2008

Predsednik Vlade Mirko Cvetković i ministarka telekomunikacija Jasna Matić prvi državljani koji su dobili sertifikovane elektronske potpise. Pošta Srbije ozvaničila početak izdavanja elektronskih potpisa građanima i privredi čime se postižu uštede i sprečava korupcija...Na šalterima "Pošta...

Nastavak na RTS...

Elektronski potpisi u Pošti Srbije

Izvor: Poslovni magazin, 19.Dec.2008

Na šalterima "Pošta Srbije" počelo izdavanje sertifikata o elektronskom potpisu, a prvi sertifikati uručeni su premijeru Mirku Cvetkoviću i ministarki za telekomunikacije i informaciono društvo Jasni Matić. Posle demonstracije upotrebe elektronskog potpisa u Glavnoj pošti u Beogradu, ..

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.