Premijer: Postkrizna strategija

Izvor: B92, 09.Jul.2010, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer: Postkrizna strategija

Beograd -- Najveći problem u Srbiji je nezaposlenost, i prioriteti Vlade će u postkriznom periodu biti kreiranje novih radnih mesta, izjavio je premijer Mirko Cvetković.

Na sastanku Saveta Stranih investitora, Cvetković je ponovio da su postignuti rezultati u borbi sa posledicama krize, ali da je opao životni standard građana.

Srbiju neće pogoditi drugi talas krize, a do kraja godine vlada će postepeno ukinuti sve antikrizne mere, najavio je premijer Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Mi smo imali i razgovore sa bankarima oko tog postupnog 'fejd auta’, dakle, da ne prekinemo odjednom. Svi su smatrali da je to najbolja taktika i ta taktika se i primenjuje, kao što je i dogovoreno sa MMF-om”, rekao je Mirko Cvetković.

"Sa druge strane, stvaramo jednu ozbiljnu strategiju koja će obeležiti pravce naše ekonomije u narednom srednjem i dugoročnom periodu”, naveo je on.

Jedna od bitnih tačaka u toj strategiji biće i stvaranje što boljeg privrednog ambijenta za nove investitore.

Ipak, prvi put u Srbiji jedan strani investitor tužio je državnu instituciju.

Telenor je tužio Ratel zbog previsoke naknade za pozive iz mobilne mreže te kompanije u fiksnu mrežu Telekoma Srbije.

"Mislimo da je slučaj veoma jasan i lak, zato što je i zakon jasan u tom slučaju. Apsolutno smo sigurni da ćemo ga dobiti”, naveo je predsednik Saveta stranih investitora i generalni direktor Telenora u Srbiji Ćel Morten Jonsen.

"Mislim da bi sve strane bile zadovoljnije da je ovo rešeno ranije, i ne bismo morali da idemo na sud. Ugovor nas obavezuje da počnemo sa radom sredinom februara, ali zbog svega ovoga investicije neće biti velike kao što smo planirali”, kazao je on.

Prema očekivanjema premijera, rast bruto domaćeg proizvoda biće ne kako je planirano jedan i po, već dva odsto. Ali, i to je ispod nivoa pre svetske ekonomske krize i građani to povećanje neće osetiti.

Sa premijerom se slažu i ekonomisti.

"Građani će da osete izlaz iz krize kada preduzeća u kojima oni rade budu počela da proizvode i trguju”, smatra saradnik Ekonomskog instituta Vladimir Vučković.

"Sve je to još uvek na staklenim nogama. Bez obzira šta statistika kaže, da li je rast jedan i po ili pet odsto, to nema puno veze, treba sačekati oživljavanje preduzeća”, kazao je on.

Strani investitori su u Srbiju, u poslednjoj deceniji, uneli, što kupovinom što otvaranjem novih poslova između 15 i 20 milijardi dolara.

Prema njihovim rečima, ključ za privlačnje novih investicija i širenje postojećih je u doslednom spovođenju državne politike i predvidivom poslovnom okruženju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.