Izvor: B92, Beta, Tanjug, 09.Dec.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer: Neće biti hiperinflacije

Beograd -- Premijer Mirko Cvetković kaže da Vlada neće dozvoliti hiperinflaciju i nestabilnost i da je potrebno političko jedinstvo u prevladavanju efekata svetske krize.

Na konferenciji za novinare on je kazao da će svi u Srbiji morati da podnesu svoj deo tereta te krize, pri čemu bi država trebalo da prednjači u tome. "Neće se živeti bolje u 2009. godini, ali će mere koje Vlada namerava da preduzme doprineti da se ne živi gore nego što se živelo ove godine", kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Cvetković.

On kaže da će budžet i način kako je izbalansiran biti ključna mera fiskalne politike u 2009. godini.

Opozicija: Marketinški trik

Članovi Odbora za finansije Skupštine Srbije iz opozicije nisu zadovoljni merama koje najavljuju premijer Mirko Cvetković i potpredsednik Mlađan Dinkić. Oni navode da je predloženi plan još jedan od, kako navode, marketinških poteza Vlade.

Sa druge strane, poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor kaže da će četiri poslanika te stranke sigurno podržati budžet jer je poštovan Ustav Srbije i Vojvodina je dobila najmanje sedam odsto sredstava od ukupnog budžeta.

Obelodanjujući nove mere Vlade za ublažavanje efekata globalne krize, premijer je rekao da one uključuju štednju, ali i podsticaj privredi kako bi se obezbedio planirani privredni rast od 3,5 odsto i nastavile strukturne reforme u narednoj godini.

Oko dve milijarde evra će iduće godini biti izdvojeno iz budžeta za poboljšanje trenutnog stanja u privredi, najavio je Cvetković.

"Predloženi budžet za 2009. godinu odraz je planiranih mera štednje", rekao je Cvetković i naglasio da je njime javna potrošnja ograničena, a deficit sveden na 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Što se tiče mera koje ste vi sada čuli, kao i mera koje su bile najavljene pre dva meseca, neke od tih mera je moguće sprovesti odmah, za neke od mera su potrebna zakonska rešenja, što zavisi od Skupštine. Ja ovom prilikom apelujem na Skupštinu da bude efikasnija", rekao je on.

Na pitanje da li su te mere poslate poslanicima Skupštine, premijer je odgovorio: "To je u Skupštini i ide svojim tokom. Ja ne bih znao da vam odgovorim. Pogledajte kako radi Skupština, pa ćete sami zaključiti".

Dinkić: Paket podrške privredi

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da je država pripremila paket finansijske podrške privredi za 2009. godinu veći od milijarde evra.

Najveći deo pomoći odnosi se na 50 milijardi dinara državnih garancija za kredite koje će poslovne banke odobriti privredi, kazao je Dinkić na konferenciji o nacionalnoj strategiji za razvoj industrijskih parkova u Srbiji.

Još 20 milijardi dinara, kazao je, namenjeno je Fondu za razvoj za kredite malim i srednjim preduzećima iz nerazvijenih preduzeća i za kredite za početnike u biznisu.

Dinkić je rekao da je taj paket deo usaglašene ekonomske politike za 2009. godinu i naveo da će u narednoj godini ekonomska politika obuhvatii i podršku stabilnosti kursa i cena, smanjenje javne potrošnje i birokratije i rast kapitalnih ulaganja od 30 odsto.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MUP-u 48,2 milijarde dinara

Izvor: Kurir, 08.Dec.2008, 16:37

BEOGRAD, 8. decembra 2008. (Beta) - Predlogom budžeta za 2009. godinu neznatno su povećane svote namenjene radu Ministartva unutrašnjih poslova (MUP) i Bezbednosno informativne agencije (BIA). MUP-u će prema tom predlogu pripasti 48,2 milijarde dinara, a policija bi u okviru toga trebalo da ostvari...

Nastavak na Kurir...

Usvojen Nacrt budžeta u visini 185.812.870 KM

Izvor: Capital.ba, 08.Dec.2008

BANJALUKA, Odbornici Skupštine grada Banjaluka usvojili su danas Nacrt budžeta za 2009. godinu koji iznosi 185.812.870 KM, što je za 14 odsto više u odnosu na ovogodišnji budžet. Nacrt budžeta Banjaluke za 2009. godinu upućen je u javnu raspravu koja će trajati do 15. decembra. Više od 60 odsto...

Nastavak na Capital.ba...

Premijer: Vlada neće dozvoliti hiperinflaciju u Srbiji

Izvor: TV Avala, 09.Dec.2008

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da Vlada neće dozvoliti da se zemlja dovede u hiperinflaciju i nestabilnost i da je potrebno političko jedinstvo u prevladavanju efekata svetske ekonomske krize.

Nastavak na TV Avala...

Vlada neće dozvoliti hiperinflaciju u Srbiji

Izvor: RTS, 09.Dec.2008

Dve milijarde evra za podsticaj privredi u 2009. godini, najavio premijer Mirko Cvetković i naglasio da Vlada neće dozvoliti hiperinflaciju i nestabilnost zemlje. Za prevladavanje efekata svetske ekonomske krize potrebno političko jedinstvo. ..Svi u Srbiji moraće da podnesu svoj deo tereta krize,...

Nastavak na RTS...

Predstavljen budžet

Izvor: RTV Pink, 09.Dec.2008

Hiperinflacija i nestabilnosti neće proći, kaže Premijer. . . Premijer Mirko Cvetković izjavio je da Vlada Srbije ni pod kojim uslovima neće dozvoliti da da se zemlja uvede u hiperinflaciju i nestabilnost. Cvetković je na konferenciji za novinare istakao da je za prolazak kroz krizu, bez velikih...

Nastavak na RTV Pink...

Vladine mere protiv krize

Izvor: RTV Pink, 09.Dec.2008

2 mlrd evra za privredu. . . Premijer Mirko Cvetković kaže da Vlada neće dozvoliti hiperinflaciju i nestabilnost i da je potrebno političko jedinstvo u prevladavanju efekata svetske krize.

Nastavak na RTV Pink...

Hiperinflacija i nestabilnost - Ni pod kojim uslovima

Izvor: Poslovni magazin, 09.Dec.2008

Srpski premijer Mirko Cvetković izjavio je da Vlada Srbije ni pod kojim uslovima neće dozvoliti da se zemlja uvede u hiperinflaciju i nestabilnost."Za prolazak kroz krizu, bez velikih potresa, potrebno je političko jedinstvo i jedinstvo svih interesnih grupa", istakao je Cvetković na konferenciji...

Nastavak na Poslovni magazin...

Cvetković: Živećemo ni bolje, ni gore

Izvor: Politika, 10.Dec.2008, 00:37

Sindikatima fer ponuda, privredi dve milijarde evra podsticaja. – Kontrola troškova i ograničenje plata menadžerima u javnim i drugim kompanijama u vlasništvu države ..U narednoj godini živećemo ni bolje, ni gore nego u ovoj, 2009. će biti teška, ali ne i neizdrživa. Vlada će učiniti sve...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.