Premije za mleko možda i ne bude

Izvor: B92, 03.Nov.2014, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Premije za mleko možda i ne bude"

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković kaže da se još ne zna da li će se u narednim godinama isplaćivati premija za mleko.

"Za naredne godine još ništa nije gotovo, analiziraju se neka moguća rešenja i traže načini da se sredstva koja se investiraju u poljoprivredu na najefikasniji način koriste, ali to su za sada još uvek predlozi", kazala je ona novinarima u pauzi skupa na kome je predstavljen Izveštaj o stanju poljoprivrede Srbije u 2013. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ministarka poljoprivrede je naglasila da efekti do sada uloženih sredstava u poljoprivredu nisu zadovoljavajući, jer nije povećan ni stočni fond niti proizvodnja mleka, a "novac je potrošen".

"Nismo zadovoljni ni stanjem u stočarstvu, ni brojem domaćih životinja, ni koliko su nam obrađene poljoprivredne površine, ali to je ono što smo zatekli", rekla je ministarka i podsetila da je usvojena Strategija razvoja poljoprivrede za naredni desetogodišnji period, i da će vrlo brzo biti usvojeni programi za pojedinačne oblasti. "Mi više nemamo novca za rasipanje, mora se voditi računa o svakom uloženom dinaru u sektor poljoprivrede, da je on u cilju povećanja i unapređenja efikasnosti proizvodnje".

"Želimo da vidimo da li postoji neki bolji optimalniji model, ali to je samo predlog koji će u narednom periodu biti analiziran", kazala je Bogosavljević-Bošković.

Ona je dodala da premije za mleko za ovu godinu nisu ukinute rebalansom budžeta i one će se isplaćivati kao i do sada, u skladu sa važećim zakonom i po utvrđenoj dinamici.

Stanje u srpskom agraru nije zadovoljavajuće a resorno ministarstvo čini sve da to promeni u narednom periodu i ima plan za oporavak, izjavila je Bogosavljević-Bošković.

Danas predstavljeni izveštaj o stanju u poljoprivredi u Srbiji u 2013. godini je, prema njenim rečima, prvi objavljeni dokument tog tipa i to će sada biti praksa - polovinom svake godine prezentovaće se kompletni podaci.

Ona je ukazala da praksa objavljivanja ovakve vrste izveštaja postoji u svim zemljama članicama EU i nudi jedinstven pregled stanja na tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u prethodnoj godini, kao i pregled mera. "Želimo da unapredimo izveštavanje javnosti o stanju poljoprivrede i efektima poljoprivredne politike i ruralnog razvoja", istakla je Bogosavljević-Bošković.

Ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm istakao je da je učešće poljoprivrede u bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije solidno i iznosi 10 odsto, kao i da je ta zemlja svesna centralne uloge agrara u srpskoj privredi. Kako je naveo, izveštaj o stanju u poljoprivredi je osnova i temelj za buduće politike i ispunjavanje zahteva iz te oblasti tokom pregovora sa EU.

Ambasador Francuske Kristin Moro kazala je da su sada prvi put u jednom dokumentu sintetizovane i precizne informacije o poljoprivredi Srbije. Ona je napomenula i da Srbija sa Francuskom deli viziju poljoprivrede zasnovane na porodičnim gazdinstvima i proizvodnji kvalitetne hrane.

Izrada "Izveštaja o stanju u poljoprivredi u Republici Srbiji u 2013. godini" predstavlja deo projekta "Podrška procesu evropskih integracija u Srbiji", realizovanog u saradnji sa Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju (GIZ) i Ambasadom Francuske.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Neizvesna premija za mleko

Izvor: Blic, 03.Nov.2014

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je danas da se još ne zna da li će se u narednim godinama isplaćivati premija za mleko...- Za naredne godine još ništa nije gotovo, analiziraju se neka moguća rešenja i traže načini da se sredstva koja se investiraju u poljoprivredu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.