Izvor: Blic, 02.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preko Slovenije do Evrope

Preko Slovenije do Evrope

Robna razmena Srbije i Slovenije u 2005. godini iznosila je 549,9 miliona dolara, a izvoz u Sloveniju u odnosu na 2004. povećan je za 20 odsto i iznosio je 196,2 miliona dolara. S obzirom na stabilnu poziciju Slovenije u EU srpski proizvodi koji se pozicioniraju na tržište dežele imaju mnogo veće šanse za prodor na tržišta Zapadne Evrope.

Pre promena 2000. razmena sa Slovenijom bila je na niskom nivou (1999. - 41 milion USD, suficit >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 26 USD). Danas je Slovenija jedan od naših najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera i u ukupnom srpskom izvozu i uvozu zauzima 7. mesto. Iako beležimo deficit od 151,5 miliona USD, primetno je da izvoz u Sloveniju raste bržim tempom od uvoza iz ove države. Za prvih sedam meseci 2006. izvoz u Sloveniju iznosi 125,6 miliona USD i beleži rast od 14,9 odsto, dok je uvoz iz Slovenije veći za 11,3 odsto.

Struktura razmene sa Slovenijom ne ide nama u prilog jer pretežno uvozimo gotove proizvode, dok u izvozu dominiraju poluproizvodi. U uvozu iz Slovenije vodeće mesto zauzimaju veš-mašine 'Gorenje' čija se popularnost iz vremena SFRJ održava na zavidnom nivou. Na drugom mesto je novinska hartija, a među deset najvećih uvoznika iz Slovenije u 2005. nalazi se i kompanija 'Novosti'.

Nepovoljnu strukuturu razmene sa Slovenijom mogla bi izmeniti činjenica da su slovenačke kompanije od promena 2000. u našu zemlju uložili više od 500 miliona evra. Jedna od njih je i 'Droga Kolinska' koje je tokom prošle i ove godine u Srbiju investirala 108 miliona evra. Predsednik Upravnog odbora 'Droge' Robert Ferko kaže da je ova grupacija, inače vlasnik 75 odsto akcija 'Soko Štarka' i 80 odsto akcija 'Palanačkog kiseljaka', opredeljana za dugoročno strateško partnerstvo sa 'Grand kafom' i da kroz to partnerstvo planira jačanje prisustva u regionu, ali i izvoz proizvoda u EU, Rusiju, Bliski istok.

- Time se otvara i mogućnost za plasman proizvoda iz Srbije na tržištu Slovenije i čitave Evropske unije - kaže Ferko najavljujući da, nakon otvaranja nove fabrike 'Argeta' pašteta u Sarajevu, 'Droga Kolinska' planira jačenje prisustva jednog od svojih glavnih brendova na srpskom tržištu.

B. Krivokapić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.