Preko Fonda garancija za male investitore do 20.000 evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2022, 05:38

Preko Fonda garancija za male investitore do 20.000 evra

Malim investitorima iznosi do 20.000 evra biće garantovani preko Fonda za zaštitu malih investitora koji će osnovati Agencija za osiguranje depozita (AOD), navodi se u Pravilniku objavljenom u Službenom glasniku.

AOD će organizovati i upravljati Fondom čiji će članovi morati da budu investiciona društva i kreditne institucije sa sedištem u Srbiji, kao i društva za upravljanje investicionim fondovima sa javnom ponudom.

Članovi u Fond inicijalno uplaćuju 5.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << evra, zatim plaćaju redovne i vanredne doprinose fondu.

Osigurani slučaj za isplatu malom investitoru je usled stečajnog postupka nad članom Fonda, odnosno kada nadležni organ utvrdi da je član Fonda u nemogućnosti da ispuni dospele obaveze prema investitoru.

Navodi se da AOD na ovaj način obezbeđuje pokriće potraživanja malog investitora najviše do 20.000 evra u dinarskoj protivrednosti.

Pravilnikom je definisano da je mali investitor klijent koji ne spada u kategoriju profesionalnih investitora.

Definiše se da zaštićeno potraživanje obuhvata novčana sredstva položena i/li proistekla na osnovu investicionih usluga i aktivnosti, kao i finansijske instrumente malog investitora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.