Izvor: B92, 20.Feb.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinut štrajk prosvetara, postignut dogovor

Beograd -- Ministarstvo prosvete Srbije i predstavnici tri najveća sindikata u četvrtak su posle 6 sati pregovora potpisali protokol o zaustavljanju štrajka u osnovnim i srednjim školama. Kako je za Radio B92 izjavio predsednik Samostalnog sindikata prosvete Branislav Pavlović, određena je cena rada za prvih 10 meseci u ovoj godini. Pavlović je naglasio da je dogovoreno da za februar, mart i april plata prosvetara bude povećana za 3,5 odsto. "Za maj i jun je dogovoreno povećanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 4 odsto, a za jul, avgust i septembar još 4,5 odsto. Sindikati su obavezni da u petak ili najkasnije u ponedeljak obustave štrajk, a Ministarstvo prosvete je obećalo da škole koje su štrajkovale neće snositi posledice. Pregovori o poslednja 2 meseca ove godine i o ceni rada za budžet 2004. moraće da budu gotovi do 15. oktobra", rekao je Pavlović.

Ministar prosvete Gašo Knežević izjavio je da je tokom pregovora iskazano obostrano razumevanje za stanje u prosveti i naglasio da sankcija za učesnike u štrajku neće biti. "Iz ovoga moramo da naučimo da vreme nije naš saveznik i da bismo u oktobru morali da napravimo dogovor za 2004. Problemi nastaju kada bivamo dovedeni u cajtnot, a zato su škole i ustale", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.