Pregovori u toku: Mađarska OTP grupa želi da kupi još jednu banku

Izvor: B92, 29.Apr.2019, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori u toku: Mađarska OTP grupa želi da kupi još jednu banku

Budimpešta -- Mađarska OTP Grupa je zainteresovana za kupovinu Addiko banke u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Addiko je nastao iz zdrave imovine nekadašnje austrijske banke Hypo Alpe Adria, koju je nakon bankrota preuzela austrijska država, a Hypo-va mreža poslovnica na Balkanu prodata je 2014. investicionoj grupi Advent i Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

List dodaje da je grupa Advent, prema nezvaničnim informacijama poslovnih medija, u septembru prošle godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << počela s pripremama prodaje austrijske Addiko banke sa sedištem u Beču.

"OTP banka ne može da komentiriše glasine o akvizicijama. Stalno pratimo prilike na tržištu, a o svim važnim poslovnim odlukama pravovremenbo obaveštavamo medije", odgovorili su Jutarnjem listu iz madjarske banke, ne demantujući, ali ni ne potvrdjujući informacije o tome da su već duboko u pregovorima za kupovinu Addika, prenosi Hina.

Jutarnji podseća da je OPT Grupa u decembru prošle godine formalno završila preuzimanje Splitske banke, nakon čega je OTP banka postala četvrta po veličini u Hrvatskoj, s tržišnim udelom od oko 11 posto.

Prema neslužbenim informacijama, OTP Grupa razmišlja i o preuzimanju hrvatske podružnice Rajfajzen banke Austrija (RBA), koja ima blizu osam posto udela na hrvatskom bankarskom tržištu, ako ne uspe akvizicija Addiko banke.

Jutarnji navodi da saznaje kako je cilj OTP Grupe da dodje na drugo mesto po udelu na tržištu u Hrvatskoj, te da bi joj za ispunjenje tog cilja, u stvari, bilo bolje da kupi RBA, jer bi tada bila bliže Privrednoj banci Zagreb (PBZ), koja drži oko 20 posto tržišta.

"I u jednom i u drugom slučaju OTP banka bi, u nastojanju da pretekne Privrednu banku Zagreb, morala da kupi neku manju ili srednju banku ili da organskim rastom 'napadne' drugu poziciju PBZ-a", ocenjuje se u tekstu.

"U tom kontekstu treba navesti podatak iz nedavne Dilojtove studija o dinamici spajanja i preuzimanja unutar bankarskog sektora u Srednjoj Evropi i na Baltiku, a prema kojoj je najaktivniji kupac na tom bankarskom tržištu upravo OTP Grupa. Ona je od 2015. do septembra 2018. pokrenula pet akvizicija, s tim da je realizovala četiri, i to u Hrvatskoj, Rumuniji, Srbiji i Madjarskoj, a u Bugarskoj se finišira preuzimanje", piše Jutarnji list.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

OTP Grupa zainteresovana za Addiko banku u Hrvatskoj

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Apr.2019

ZAGREB - Mađarska OTP Grupa je zainteresovana za kupovinu Addiko banke u Hrvatskoj, piše danas Jutarnji list.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.