Pregovori o energetskom sporazumu

Izvor: B92, 17.Nov.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori o energetskom sporazumu

Beograd -- Pregovori Srbije i Rusije o energetskom sporazumu biće nastavljeni danas u Beogradu, najavio je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković.

Cvetković je izrazio nadu da će ugovor biti finalizovan najkasnije do 20. decembra ove godine, što je bio predlog srpske strane.

Glavni ruski pregovarač za realizaciju energetskog sporazuma Dmitri Mališev koji je od četvrtka u Beogradu izjavio je da bi ugovori o realizaciji sporazuma za izgradnju gasovoda kroz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbiju, završavanju skladišta gasa Banatski Dvor i prodaji 51 odsto NIS-a Gasrpomu mogli da budu potpisani 24. i 25. novembra u Moskvi.

Ruska strana bi trebalo da se izjasni o predlozima koje je Boegrad uputio 31. oktobra. Stav srpske strane je da se sva tri ugovora - magistralni gasovod Južni tok, skladište gasa Banatski Dvor i Naftna industrija Srbije moraju tretirati kao jedistven i međusobno povezan paket, što je bio i početni zahtev ruske strane koja je do NIS-a došla preko gasovoda.

Predlog Vlade Srbije je da investicije u NIS budu 700 miliona evra, umesto predviđenih 500, kao i da pored predviđenih 51 odsto akcija po ceni od 400 miliona, Rusi otkupe još 19 odsto akcija srpske naftne kompanije, po važećim zakonima.

U paketu predloga koji su potpisali premijer Srbije Mirko Cvetković i ministar ekonomije Mladjan Dinkić, a koji je preneo Blic prošle sedmice, jeste i zahtev da gasovod Južni tok ima magistralni karakter sa kapacitetom od 20 milijardi kubika godišnje.

Vlada Srbije je od Gasproma zatražila da se prodaja NIS-a uslovi izgradnjom Južnog toka i tako obezbedi ako Rusi ne ispune ugovorne obaveze.

U predlogu ugovora o energetskom sporazumu upućenom Rusima navodi se da ukoliko Gasprom bude kasnio s izgradnjom gasovoda Južni tok, Srbija traži isplatu kaznenih penala, a ako Rusi naknadno odustanu od njegove izgradnje, biće u obavezi da vrate akcije NIS-a.

Srpski tim je odbio predlog Rusa da se dogovorene investicije od 500 miliona evra u NIS izvedu tako što bi se sam NIS kreditno zadužio, dok bi Gasprom bio samo garant za taj kreditni aranžman.

Zatraženo je i da Gasprom odmah investira 500 miliona evra u srpsku naftu kompaniju, a da se NIS dodatno zaduži za još 700 miliona evra, čime bi se dostigla potrebna cifra za obnovu rafinerija i efikasno funkcionisanje te kompanije.

Na većem obimu investicija posebno je insistirao premijer Cvetković, jer je procenjeno da u obnovu tri srpske rafinerije treba uložiti više od milijardu evra.

Dodatni oprez srpske strane bude i najnovije informacije da bi zbog manjka novca Rusija mogla da odustane od gradnje Severnog toka, dok se Južni tok praktično i ne pominje.

Ruski premijer Vladimir Putin zapretio je da će odustati od gasovoda od Rusije do Nemačke zato što nailazi na protivljenje nekih članica EU, a isplativost mu opada zbog pada cena nafte i gasa, preneli su upetak svetski mediji. Troškovi izgradnje Severnog toka procenjuju se na 7,4 milijarde evra.

Premijer Mirko Cvetković kazao je da Srbija ima jako veliki interes da ostvari energetsku nezavisnost na dugi rok i sve kalkulacije pokazuju da je sporazum sa "Gaspromom" dobar za našu zemlju, pod uslovom da se realizuje u celini.

Stav Vlade Srbije je da se ugovor sa "Gaspromom" mora sklopiti u celini, istakao je Cvetković i podsetio da je Skupština Srbije ratifikovala Sporazum o saradnji u oblasti nafte i gasa sa Ruskom Federacijom, koji u sebi sadrži prodaju kapitala NIS-a, izgradnju magistralnog gasovoda kroz Srbiju i povećanje kapaciteta podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

"Moj je utisak da su razgovori oko NIS-a odmakli dalje, nego kod druga dva dela Sporazuma i očekujemo da se ubrzaju dogovori na ova druga dva dela", rekao je Cvetković.

Razgovori u Beogradu vodiće se na nivou stručnih timova, a ne najvišem nivou, objasnio je Cvetković i naveo da u našem pregovaračkom timu ima petnaestak članova, medju kojima su predstavnici Kabineta predsednika Vlade Srbije, resornih ministarstava, NIS-a, Srbijagasa i jedne advokatske kancelarije, a na čelu tima je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Chirić.

Vlada Srbije izrazila je i spremnost, pošto je ruska strana insistirala na kraćim rokovima, da čitav ugovor bude realizovan i pre 20. decembra, naravno ukoliko se plan pregovora realizuje brže i uz uslov da se dogovori celina aranžmana a ne njegovi pojedinačni delovi, rekao je Cvetković.

Prerađivači traže pristup rafinerijama

Domaće i strane kompanije, koje prerađuju naftu u rafinerijama NIS-a, zatražile su da se u pregovorima sa Rusima obezbedi korišćenje te usluge i nakon privatizacije, objavio je sajt Enerdžiobzerver.

Predsednik kompanije za trgovinu naftnim derivatima Avija Srbija Zoran Obradović kazao je da je u Srbiji na snazi uredba koja zabranjuje uvoz gotovih derivata nafte, a da će Rusi tražiti da preuzmu sve povoljnosti koje ima NIS.

"Ukoliko nam bude ukinut pristup rafinerijama, novi vlasnik će imati dvostruki monopol, na štetu srpskih potrošača", kazao je on.

Samo NIS će imati pravo, istako je, da uvozi i prerađuje sirovu naftu, a privatni distributeri, koji trenutno pokrivaju oko 50 odsto srpskog tržista, moraće da kupuju derivate nafte od NIS-a zbog zabrane uvoza.

"Kada je NIS bio državna kompanija to je bio državni monopol, i to je donekle bilo opravdano ponašanje, jer NIS je bukvalno pomagao funkcionisanje budžeta kroz razne donacije", ocenio je Obradović.

On je dodao da su privatni distributeri prihvatili zabranu uvoza gotovih derivata ošto je država zauzvrat garantovala pravo da naftu prerađuju u NIS-u.

"Novi gazda sigurno neće dozvoliti da država raspolaže njegovim sredstvima, ali će tražiti da se u ugovoru uvaže sve povoljnosti koje su važile u momentu preuzimanja NIS. Zato insistiramo da se, dok traju pregovori, u obizr uzme i privatni sektor", kazao je Obradović.

Naglasio je i da su prerađivači nafte deo energetskog bilansa zemlje i da imaju obavezu da obezbede četvrtinu potreba za naftnim derivatima.

Predsednik Avije u Srbiji kazao je da su prerađivači i distributeri naftnih derivata tražili od ministara rudarstva i energetike Srbije Petra Škundrića da im izloži kakav status će imati ukoliko NIS bude prodat, ali da ih je pismenim putem obavestio da nema vremena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.