Pregovarači Srbije bez ovlašćenja u Ljubljani

Izvor: Politika, 18.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovarači Srbije bez ovlašćenja u Ljubljani

Deoba preostale diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ

Od našeg stalnog dopisnika
Ljubljana, 17. marta – Predstavnici pet država naslednica nekadašnje SFRJ sastali su se na dvodnevnom sastanku u Ljubljani radi deobe preostale diplomatske i konzularne imovine nekadašnje SFRJ. Na pitanje "Politike" o detaljima proteklog samita po pitanju sukcesije, od otpravnika poslova ambasade Srbije u Sloveniji Gorana Krajnovića saznajemo da su se učesnici dogovorili >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da "neće biti izjava".

Slovenačka strana je bila otvorenija prema novinarima, pa smo obavešteni da su "svi predstavnici potvrdili zaključke sa poslednjeg sastanka održanog u Skoplju u januaru u kojima je definisana satnica predaje podeljene imovine". To znači da rezidencije moraju da pređu u ruke novih vlasnika najkasnije do juna, a ambasade i konzulati do kraja 2007. Dalje, države naslednice sklopile su dogovor i o "načinu podele umetničkih dela", a kome će pripasti tekovine zajedničke baštine odlučiće "ovlašćeni stručnjaci pojedinih država naslednica".

Naslednici dosad nisu mogli da se usele u rezidencijalne objekte niti da preuzmu zgrade ambasada i konzularnih predstavništava eks-Jugoslavije (iako su se sporazumeli o deobi 49 objekata) jer nisu bili utanačeni termini primopredaje, što je završeno u Skoplju, gde je usklađena i podela još osam predstavništava na terenu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, vrednih 160 miliona evra.

Okvirni sporazum o nasledstvu SFRJ je pet država-sukcesora potpisalo 29.6.2001. u Beču, ali važi tek od 2.6.2004. jer ga je tada ratifikovala i poslednja država naslednica Hrvatska. Sledeći sastanak Mešovitog komiteta država naslednica biće kroz dva meseca u Beogradu. "Politika" iz slovenačkih izvora saznaje da Sloveniji u skladu sa dogovorenim ključem pripada 14 odsto diplomatsko-konzularne imovine, što je oko 100 objekata koje je SFRJ imala po svetu. Zahvaljujući ovom sastanku, Slovenija preuzima rezidenciju nekadašnje SFRJ u Rimu, konzulate u Celovcu i Milanu te ambasadu u Vašingtonu. Zanimljiva je i informacija da "delegacija Srbije nije imala ovlašćenja za potpisivanje zajedničke izjave u Ljubljani".

Svetlana Vasović-Mekina

[objavljeno: 18.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.