Preduzimač Škoda – Čeh ili Nemac

Izvor: Politika, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preduzimač Škoda – Čeh ili Nemac

Specijalno za "Politiku"

Prag – Emil Škoda i Tomaš Bata. Obojicom se Česi ponose, jer za njih zna ceo svet. Sudetski Nemci nastoje da dokažu da se makar u prvom slučaju Česi kite tuđim perjem i da taj velikan više pripada njima ili Austrijancima.

List "Sudetpost", čije pisanje prenose "Lidove novini" (LN), kaže da je osnivač čuvene fabrike u Plzenju, nazivane "majkom češke industrije", kasnije najvećeg preduzeća u Austrougarskoj, pogrešno smatran >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za Čeha i da su se njegova deca jasno opredelila kao Nemci.

"Da je taj slavni inženjer, koji je rođen 1839. godine, doživeo Drugi svetski rat i njegov kraj, bio bi zajedno s porodicom prognan iz Češke", tvrdi pomenuti list.

"Porodica Škoda bila je apsolutno nemačka", napisao je Franc Volk u ovom listu na čijim se stranama razvila prava polemika posle jednog članka koji je objavio bečki "Prese". Ukratko, u jednom tekstu bečkog dnevnika pominju se marke Škoda i Bata i njihovi osnivači kao "Česi svetskog glasa". To se nije svidelo sudetskim Nemcima, koji su u svom listu ustvrdili da je Emil Škoda njihov.

"Emil Škoda je govorio nemački, išao u nemačke škole, bio oženjen Nemicom", nabraja još jedan učesnik u polemici, izvesni Volfgang (s malo čudnim "nemačkim" prezimenom) Kovalski iz Beča. U prilog dokazu da je Škoda Nemac, prema Kovalskom, ide i to da je unuk Emila Škode, imenom takođe Emil, bio kao sudetski Nemac u internaciji u zajedničkom logoru gde je i umro.

Ovaj pokušaj oduzimanja češkog identiteta čuvenom imenu Škoda, kako tumače LN, deo je širih nastojanja sudetskih Nemaca da njihovi potomci ne zaborave na mesto i ulogu koje su njihovi preci nekada imali u Češkoj i da svetski poznate, recimo tako, brendove ne povezuju sa Česima, a ako je moguće da ih prisvoje.

Češki istoričari, kada se govori o Škodi, ne daju mnogo za pravo sudetskim Nemcima. "Emil Škoda je nesumnjivo poticao iz prave češke porodice, njegov deda bio je poznati bravar u Plzenju", objasnio je Vladislav Kratki, direktor muzeja "Škode" u ovom gradu. Njegov stric Jozef, poznati internista, u svojim radovima se jasno deklarisao kao Čeh. Emil Škoda je zaista mnogo bolje govorio nemački nego češki, jer je išao u nemačke škole i obučavao se na nemačkoj tehnici. Drugu mogućnost da stekne takvo obrazovanje, dakle na češkom jeziku, tada jednostavno nije postojala. On se zaista oženio devojkom iz plzenjske nemačke porodice Hanenkam, poreklom iz austrijskog Tirola. "U fabrici nije, međutim, dopuštao nikakvo nacionalno prebrojavanje, u tom pogledu se ponašao strogo neutralno", dodaje Kratki.

Istina je, ipak, da su se njegovi potomci ponemčili i izjašnjavali kao Nemci, a unuk Emil Škoda je zaista umro posle rata u internacionalom logoru gde je kao Nemac bio na radu na obnovi fabrike čije je temelje postavio njegov deda. "Govoriti da je Emil Škoda Nemac ipak je pogrešno. Imao je nesumnjivo češke korene, a u vreme kada se rodio striktna nacionalna podela između Čeha i Nemaca nije postojala", zaključuje ovaj istoričar.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.