Preduzetnike muče iste muke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2018, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preduzetnike muče iste muke

U prvih šest meseci ove godine, na teritoriji Severnobanatskog okruga registrovano je preko 170 novih firmi, dok je 97 prestalo sa radom. U korak sa tim pozitivnim trendom ide i Kikinda. Ipak, pozitivni statistički podaci i dalje ne rešavaju standardne probleme preduzetnika, otežan plasman i naplatu, izostank povoljnijih kreditnih linija.

To su neka od pitanja o kojima se raspravljalo i na Skupštini kikindskog Opšteg udruženja preduzetnika koje okuplja blizu 90 aktivnih članova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i obezbeđuje im neophodnu podršku.

Kako se moglo čuti i na Skupštini Udruženja, pomoć i podrška posebno su važni u prvim godinama poslovanja, jer je za pozicioniranje na tržištu i likvidnost firme neophodno – vreme:

"Tek posle dve, čak i tri godine moguće je "stati na noge". Jer, pojedine olakšice na samom startu rada preduzetnika nisu dovoljne, neophodno je da zažive još neke novine koje bi nam olakšale rad. Tu spada i duži rok plaćanja, jer kod nas je inače konstantno prisutan problem naplate" izjavio je za RTV Siniša Pašić, predsednik OUP Kikinda.

U prvoj polovini 2018-te, u Kikindi je startovalo 75 novih firmi, zanatskih radnji, dok se za krajnji korak zatvaranja odlučilo 50 preduzetnika. Ipak, u tom pozitvnom trendu najzatupljenije su uslužne delatnosti, a za značajniji privredni rast, Kikindi nedostaju veliki privredni sistemi:

"Da imamo tzv. velikih sistema, onda bi mala i srednja preduzeća mogla da se oslone na upravo te sisteme, da rade neku vrstu nusproizvoda koje su de te velike proizvodnje. U tom smeru ja vidim razvoj kikindske privrede" rekao je za RTV Goran Maletin, preduzetnik iz Kikinde.

Olakšice koje u startu imaju zanatlije svakako jesu značajne u oživljavanju i pokretanju zanatskih radnji. Konstantni problemi u toj kreativnoj branši su plasman i naplata:"Generalno, cenu i kvalitet ovde je malo teže pomiriti. Na domaćem tržištu moramo ići sa uobičajeno nižim cenama. Naša šansa je strano tržište i udruživanjem zajedničkim nastupom naša šansa je okretanje ka inostranstvu" rekla je Nataša Đaković iz Udruženja "Moja kreativna kuća"

Na upravo završenom Konkursu kikindske Gradske uprave , preduzetnici su mogli aplicirati za sredstva namenjena sufinansiranju nabavku mašina i opreme,a ukupan fond bio je dva miliona dinara. Po mišljenju kikindskih preduzetnika dobra saradnja i podrška lokalne samouprave trebala bi ubuduće da se ogleda u obezbeđivanju povoljnijih kreditnih linija, kao i u podršci za apliciranje ka evropskim fondovima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.