Preduzetnici: Pomoć države u krizi nam je značajna

Izvor: B92, 30.Mar.2020, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preduzetnici: Pomoć države u krizi nam je značajna

Beograd -- Najavljena državna podrška mikro i malim preduzećima biće od velike pomoći svima kojima je sada veoma teško da održe proizvodnju, kažu predstavnici preduzeća.

Branislav Baćović iz kompanije Transportšped pozdravlja najavljene mere i ističe da se retko događalo da država blagovremeno reaguje.

"Ovo je pravi trenutak i za svaku pohvalu je i ono što smo čuli sinoć od predsednika daje nadu i predstavlja ozbiljnu pomoć. Po tri minimalca za sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preduzetnike znači naročito onima kojima je sada posebno teško, jer ne mogu da obavljaju delatnost, poput frizera, oni bi sada mogli da se ugase", kaže Baćević.

On navodi i da bi država mogla da pomogne tako što će se odreći dela prihoda sledeća tri meseca, odnosno da oslobodi poslodavce poreza na zarade, poreza na imovinu.

Ističe da je obim posla opao za oko 30 odsto, a da su posao u novonastaloj situaciji organizovali tako da su one koji imaju malu decu poslali na plaćena odsustva, kao i one sa hroničnim oboljenjima, a ostatak dolazi redovno na posao uz poštovanje svih mera prevencije.

Marina Drakul, vlasnica Frizerskog salona u Zemunu, kaže da su za nju predložene mere obrabrenje jer je njena delatnost možda i najviše pogođena u ovoj situaciji.

"Trenutno jedva radimo, kad nemate mušterije nemate ni novac, a imamo namete i obaveze. Imam pet radnica, sve su na broju, nisam ni pomislila da pribegnem otpušanju", kaže ona i dodaje da su posao sada organizovali tako da se radnice smenjuju svakog dana budući da neke žive van Beograda i nemaju prevoz da bi došle na posao.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć, između ostalog da je država izdvojila 700 miliona evra za podršku mikro i malim preduzećima kako bi njihov biznis opstao posle krize koju je izazvao virus korona.

Prema njegovim rečima, podsticaj će dobiti sva onda preduzeća koja nisu otpustila više od 10 odsto radnika, a da će sve one koji su radnike zaposlili gledati da nagrade.

"Svi preduzetnici, mikro i mala preduzeća za tri meseca, makar i ne trajala čitava kriza oko korone, platićemo minimalac svakom preduzetniku, frizeru, obućaru, pekaru, taksisti, svakome bez izuzetku i svakom od njihovih zaposlenih", rekao je Vučić za TV Prva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.