Preduzeće u rangu ministarstva

Izvor: Politika, 22.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preduzeće u rangu ministarstva

Od našeg specijalnog izveštača
Peking, septembra – Prozor u svet i ogledalo ekonomskih reformi Kine, objašnjavaju ovdašnji zvaničnici, svakako je grupacija CITIC (China International Trust and Investment Company), koja je pod državnom upravom i ima rang nezvaničnog ministarstva. CITIC je vlasnik ili akcionar 51 kompanije, finansijske institucije i organizacije, uključujući i one u Hongkongu, Japanu, SAD, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu, sa ukupnom imovinom od preko 1000 milijardi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << juana (100 milijardi evra).

Uz podršku predsednika Denga Sjaopinga, vodećeg arhitekte kineskih reformi i otvaranja prema svetu, CITIC je 4. oktobra 1979. godine osnovao takozvani crveni kapitalista Ron Jiren od 1993. do 1998. godine potpredsednik NR Kine. Potekao iz bogate porodice u okolini Šangaja, koja je bila vlasnik mlinske i tekstilne industrije, Jiren se školovao na britanskom Sent Džons univerzitetu u ovom gradu, a svoje fabrike ustupio je državi.

I pored toga, Jiren je 2005. godine umro kao jedan od najbogatijih ljudi Azije, čija je imovina, po američkom magazinu "Forbs", procenjena na 1,9 milijardi dolara.

– Vrh države je zaključio da je potrebno osnovati veliku firmu, koja bi bila posrednik za privlačenje investicija i taj zadatak je poverio Jirenu. Osnivački kapital iznosio je 100 miliona juana, a preduzeće je dobilo i "kvotu" da može unovčiti 30 miliona dolara. CITIC je danas jedna od najmoćnijih investicionih korporacija, koja ima 11 firmi registrovanih na berzama u Hongkongu i Šangaju, telekomunikacionu kompaniju sa tri satelita, železaru za specijalne čelike, jedinu fabriku helikoptera u Kini – priča nam Cui Guanđi, vicepredsednik CIEC-a (China Internacional Economic Consultants), još jedne firme-kćerke CITIC-a.

Od svih kineskih preduzeća, CITIC se prvi registrovao na stranim berzama, prvi investirao u svetu, prvi izdao obligacije i prvi postao vlasnik komercijalnih aviona na letovima preko 5000 kilometara. Kupio je najveći rudnik železa u Australiji, naftonosna polja u Kazahstanu, a poseduje i akcije u automobilskoj industriji. Iza kineskog čuda u građevinarstvu su takođe CITIC-ove kompanije i investicione banke.

– Sa svojim podfirmama CITIC ulaže u privredne grane, gde je potrebno preći visok prag za ulazak. Naš investicioni poduhvat su i jedinstveni saobraćajni tunel ispod reke Hunagpu u Šangaju, kao i novi olimpijski stadion u Pekingu. Stadion "ptičje gnezdo" CITIC gradi sopstvenim sredstvima, a zauzvrat od države je dobio koncesiju da ga koristi 30 godina posle Olimpijade. Simbol uspešnosti naše grupacije jeste i poslovna zgrada od 50 spratova, koja je dugo bila najviša u Pekingu – kaže u razgovoru za "Politiku" ljubazni Cui Guanđi.

On ističe da zahvaljujući dugoročnoj i pravilno utemeljenoj ekonomskoj politici kineske vlade, priliv stranih investicija ima uzlaznu putanju i u 2007. godini. Samo za osam meseci uloženo je 40 milijardi dolara stranog kapitala, što je za 13 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Registrovano je 24.000 novih preduzeća sa inokapitalom, a vrednost uvoza i izvoza premašila je 1.300 milijardi dolara. To je za 20 odsto više u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Prema najnovijim podacima o direktnim ulaganjima kineskih preduzeća u inostranstvu, zaključno sa krajem prošle godine, ovdašnje kompanije investirale su više od 90 milijardi dolara. U kineskim firmama "napolju", koje se uglavnom bave uslugama, eksploatacijom i finansijama, zaposleno je oko 650.000 hiljada ljudi, od čega su oko 40 odsto stranci. Samo tokom 2006. godine Kina je u inostranstvu investirala 20 milijardi dolara, po čemu je na trinaestom mestu u svetu.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.