Izvor: RTS, 07.Nov.2009, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preduzeća mesecima čekaju kredite

Prošlo je sedam meseci od kako je Evropska investiciona banka sa Vladom Srbije potpisala sporazum o pomoći malim i srednjim preduzećima. Međutim, povoljni krediti i dalje nisu odobreni.

Početkom maja, Evropska investiciona banka potpisala je sa Vladom Srbije sporazum o 250 miliona evra za pomoć malim i srednjim preduzećima u Srbiji. Cilj je bio da firme, uz povoljne kredite, lakše prebrode krizu. Prošlo je sedam meseci, ekonomskoj krizi nazire se kraj, ali ne i početku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odobravanja povoljnih kredita Evropske investicione banke srpskim preduzećima.

 

Računajući na kredit iz sredstava Evropske investicione banke "Banini" u Kikindi počeo je gradnju nove fabrike, kako bi udvostručio proizvodnju i zaposlio nove radnike. Posao je vredan šest miliona evra. Umesto povoljnog, morao je da uzme duplo skuplje, kratkoročne kredite. Pogon nije završen.

"Već treći put produžavamo kratkoročne kredite kod privredne banke i to ne sve. Da smo na vreme povukli sredstva, fabrika bi imala tri nove linije u radu, a mi ćemo tek krajem meseca pustiti prvu", rekao je Radojko Stanić iz "Baninija", Kikinda.

Prema njegovim rečima, razlog zašto nisu dobili jeftiniji kredit je spor rad državne administracije.

Slučaj "Baninija" nije usamljen, ali se ne zna koliko tačno preduzeća čeka obećana sredstva iz kredita Evropske investicione banke. Agencija za mala i srednja preduzeća odgovornost prebacuje na Skupštinu Srbije.

"Sećate se da smo imali prekid rada skupštine i ubrzani rad u junu i julu, onda su otišli na odmor, pa je tek je 31. avgusta ratifikovan sporazum", rekao je Goran Džafić iz Agencije za mala i srednja preduzeća.

Prema njegovim rečima, kada bude potpisan sporazum sa bankama, svi zainteresovani mogu da apliciraju za ove kredite.

"Mi kao republička agencija za mala i srednja preduzeća i narodna banka Srbije idemo, promovišemo i objašnjavamo koje su procedure, kako na najlakši način doći do tih kredita", objasnio je Džafić.

Podsećajući da je rok za realizaciju sporazuma sa Evropskom bankom 39 meseci, u Ministarstvu finansija su za RTS rekli da Vlada nije odgovorna za odobravanje kredita.

U Narodnoj banci Srbije kažu da je Evropska investiciona banka tek pre tri dana prihvatila uslove po kojima će banke odobravati kredite.

Sada predstoji potpisivanje ugovora banaka sa Centralnom bankom, posle čega mala i srednja preduzeća dobijaju novac za konkretne projekte. Kada će to biti, nije precizirano.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.