Izvor: RTS, 18.Jan.2010, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predugovor za most Zemun - Borča

Predstavnici CIP-a i kineske korporacije za puteve i mostove potpisali su predugovor, vredan 1,9 miliona evra, za gradnju mosta između Zemuna i Borče. Most bi trebalo da bude završen 2013. godine.

Predstavnici Saobraćajnog instituta CIP i kineske kompanije "Čajna roud end bridž korporejšen" (China road end bridge corporation) iz Pekinga potpisali su predugovor, vredan 1,9 miliona evra, o izradi idejnog i glavnog projekta za most preko Dunava, Zemun - Borča, sa pripadajućim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saobraćajnicama.

Ministarka za Nacionalni investicioni plan Srbije Verica Kalanović, posle potpisivanja tog dokumenta, rekla je da će idejni i glavni projekat biti završeni u naredna dva meseca.

Most će biti dugačak jedan i po kilometar, a pripadajuće saobraćajnice 21 kilometar. Nosilac projekta, čija ukupna vrednost iznosi 170 miliona evra, jeste Ministarstvo za NIP, a glavni partner na reazaciji je Grad Beograd.

Ministarka je istakla da "Eksim Banka Kine" treba da obezbedi 85 odsto sredstava, a Ministarstvo za NIP 15 odsto, dok će troškove za eksproprijaciju platiti Grad Beograd.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da će, završetkom tog mosta, iz grada biti izmešten veliki deo teretnog i drumskog saobraćaja. Đilas je rekao da se već radi most preko Ade i da će u naredne četiri godine biti završen i most u Obrenovcu, gde se već radi deo pristupnih saobraćajnica sa surčinske strane.

Predugovor o izradi idejnog projekta za most preko Dunava, u prostorijama CIP-a, potpisali su generalni direktor tog preduzeća Milutin Ignjatović i generalni direktor kineske korporacije Jao Hajdong.

Izgradnja mosta Zemun - Borča predstavlja novi model realizacije velikih infrastrukturnih i razvojnih projekata u Srbiji i rezultat je saradnje vlada Srbije i Kine.

Sporazumom dveju vlada o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, koji je potpisan 20. avgusta 2009. godine u Pekingu, utvrđeno je da će prioritet u narednom periodu biti implementacija projekta izgradnje mosta Zemun - Borča sa pripadajućim saobraćajnicama.

Most bi trebalo da bude završen do kraja 2013. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.