Predstavnici ruskih trgovinskih lanaca dolaze u Srbiji

Izvor: RTS, 29.Feb.2016, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnici ruskih trgovinskih lanaca dolaze u Srbiji

Predstavnici velikih ruskih trgovinskih lanaca koji su zainteresovani za saradnju sa srpskim proizvođačima, pre svega u oblasti prehrambene industrije, posetiće Srbiju 10. i 11. marta, najavili su organizatori treće međunarodne privredne izložbe "Ekspo-Rusija Srbija 2016" na kojoj će učestvovati više od 100 kompanija iz Rusije.
Ta izložba će zajedno sa trećim Beogradskim poslovnim forumom biti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << održana u Beogradu od 16. do 18. marta, a predstavnici trgovinskih lanaca će već 11. marta imati konkretne sastanke o mogućnostima saradnje, najavila je Privredna komora Srbije na konferenciji za novinare.

Među trgovinskim lancima iz Rusije biće i drugi najveći trgovac u Rusiji sa kojim domaći proizvođači još nisu sarađivali - "X5".
Predsednik organizacionog odbora "Ekspo Rusija Srbija 2016" David Vartanov rekao je da će na izložbi učestvovati više od 100 kompanija iz različitih regiona Rusije koje se bave energetikom, transportom, vazdušnim i železničkim saobraćajem, građevinom, poljoprivredom, industrijom nafte i gasa, farmacijom, telekomunikacijama, turizmom, bankarstvom i drugim oblastima.
"Ruska preduzeća napuštaju saradnju sa turskim kompanijama i okreću se većoj saradnji sa firmama iz Srbije", poručio je Vartanov koji je istakao da su Rusiji potrebne kompanije sa iskustvom za izgradnju sportskih objekata i zgrada koje će se koristiti  za svetsko prvenstvo u fudbalu koje će biti održano 2018. u Rusiji.
Kako kaže, postoji velika zainteresovanost u Rusiji za srpski zimski i banjski turizam, što je oblast gde bi mogla turistička i privredna saradnaj dve zemlje da bude dosta unapređena.
Vartanov je rekao da Rusija planira da razmotri mogućnosti za veće isporuke svežeg voća i povrća iz Srbije, koje je veoma traženo na ruskom tržištu i da će na izložbi biti organizovan veliki broj sastanaka srpskih i ruskih privrednika.
Prvi zamednik direktora Trgovinskog predstavništva Rusije u Srbiji Dmitrij Trubajčuk je rekao da će već u martu biti održan sastanak u Moskvi  u kome će učestvovati turoperatori dve zemlje.
"Trenutno se radi na ispitivanju mogućnosti da srpska predzeća koja porizvode autodelove rade za ruske kompanije, kao što su Vaz, Kamaz i druge", naveo je Vartanov.
Kada je reč o prehrambenoj industriji, Trubajčuk je istakao da je u 2015. ostvaren rast srpskog izvoza prehrambenih proizvoda u Rusiju od 15 odsto, dodajući da bi taj izvoz mogao da bude i značajno veći.
Savetnik za ekonomska pitanja ambasade Srbije u Rusiji Marjan Božović rekao je da bi srpski autokomponentaši mogli da popune prazninu na ruskom tržištu nakon prestanka saradnje sa firmama iz Turske.
Savetnik za ekonomska pitanja ambasade Srbije u Rusiji Marjan Božović je rekao da Srbija, takođe, svoje turističke kapacitete bolje da predstavi Rusiji.
"Imaćemo uskoro mnogo veći broj ruskih turista. Srbija tu može puno da pruži, a posebno srdačnost i atmosfera dobrodošlice koja je u našoj zemlji prisutna prema ruskim turistima", naglasio je Božović.
Savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović je rekao da će na izložbi biti reči i o stvaranju objedinjene ponude putem formiranja   sabirnih distributivnih centara za firme koje žele da izvoze u Rusiju, kao i da se na tome već ozbiljno radi.
Jovanović je podsetio da je nedavno u Moskvi završen Ekspo sajam prehrane na kome su dogovoreni poslovi vredni 27,6 miliona dolara.
Jovanović je dodao da je ukupna vrednost izvezenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije u Rusiju prošle godine bila 270 miliona dolara.
Organizator izložbe "Ekspo-Rusija Srbija 2016" je ruski Zarubež-Ekspo, a biće održana uz podršku ambasada dve zemlje i državnih organa.
Pokrovitelji su Trgovinsko-industrijska komora Rusije, Trgovinsko predstavništvo Rusije u Srbji i PKS.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusi nas zovu: Turci otišli, popunite nam prazninu

Izvor: B92, 29.Feb.2016

Beograd -- Veliki ruski trgovinski lanci koji su zainteresovani za saradnju sa srpskim proizvođačima, pre svega u oblasti prehrambene industrije, dolaze 10. i 11. marta...Oni će u tom periodu posetiti Srbiju najavili su organizatori treće međunarodne privredne izložbe "Ekspo-Rusija Srbija 2016"...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.