Predstavljen zbornik Preispitivanje Srebrenice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2017, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen zbornik "Preispitivanje Srebrenice"

Bez uvažavanja svih činjenica ne može se doći do pune istine o ratu, ocenili su danas autori zbornika radova pod nazivom "Preispitivanje Srebrenice", u kojem su, kako su naveli, predstavili kontraargumente zvaničnoj verziji o tome da je u Srebrenici počinjen genocid.

Zbornik "Preispitivanje Srebrenice: Zbornik radova sa naučno-stručnih skupova o Srebrenici 2015. i 2016. godine" zajednički su izdali Muzej žrtava genocida u Beogradu, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Fond strateške kulture iz Moskve, kako su naveli da bi pružili doprinos borbi za punu istinu o Srebrenici od 1992. do 1995. i od 1941. do 1945.

Urednik zbornika Aleksandar Pavić iz Fonda strateške kulture izjavio je da su kontraargumenti i činjenice koje su sabrali, dovoljno jaki da spreče da se "takozvana zvanična verzija", iza koje stoji ogromna sila, zacementira zauvek.

On je ukazao da Srebrenica kao "globalni projekat" treba da opravdava humanitarne intervencije širom sveta i zloupotrebljava se za agresije zapadnih država, a da su poslednji primeri Libija i Sirija, uz alibi da "treba sprečiti nove Srebrenice".

Profesor političkih nauka u Banjaluci Nenad Kecmanović rekao je da je Srebrenica mogla da postane idealno mesto zajedničkog suočavanja s prošlošću i međusobnog pomirenja, ali nažalost, godinama postaje predmet novih razdora.

Prema njegovim rečima, sa Bošnjacima nije moguć racionalan dijalog o Srebrenici, naročito o pravnoj kvalifikaciji tog masovnog zločina.

Njima je potrebno da to bude baš genocid i to da pokaže da je njihova žrtva bila nešto posebno, rekao je Kecmanović i dodao da je Srebrenica za Bošnjake postala "osnivačka žrtva" položena u temelje nacije.

Tako je Bošnjacima Srebrenica postala ono što Hrvati pokušavaju da naprave od Križnog puta, a Srbi imaju na pretek od Kosovskog boja do agresije NATO, rekao je on.

Dodao je i da genocid nad Bošnjacima trebalo da bude alibi za svo nasilje nad Srbima.

Direktor Predstavništva RS Mlađen Cicović rekao je da je istina jedna i nedeljiva, a da se umesto nje pokušavaju nametnuti proizvodi propagandnih mašinerija, a da se ne uvažavaju očigledne činjenice o ratu.

Bez uvažavanja svih relevantnih činjenica i pokazivanja svih dokumenata, ne može se doći do pune istine i vremenom bi postalo čak prihvatljivo da svako ima svoju istinu i da je kao jedinu rasprostire po svojim knjigama, medijima i udžbenicima, stvarajući tako uslove za nove mržnje, koje će čekati i sigurno dočekati priliku da se pokrenu novi sukobi i ratovi, izjavio je Cicović

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.