Ceremonija dodele odlikovanja za Dan državnosti Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2022, 08:15

Ceremonija dodele odlikovanja za Dan državnosti Srbije

Svečana ceremonija dodele odlikovanja povodom obeležavanja Dana državnosti, održana je u Palati Srbija, a priznanja najzaslužnijima uručio je predsednik Aleksandar Vučić.

Svečanost je započela himnom Srbije, a iz prvih redova dodelu priznanja pratili su predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ministar sporta i omladine Vanja Udovičić.

Nakon uvodnog obraćanja, predsednik je uručio 88 odlikovanja za naročite >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zasluge koje su pojedinci i institucije ostvarili za Srbiju u oblastima javnih, privrednih, prosvetnih, kulturnih, sportskih i humanitarnih delatnosti.

Ordenje Republike Srbije na lenti dobio je predsednik Republike Angole Žoao Manuel Gonsalveš Lorenso i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Orden srpske zastave prvog stepena uručens je Milanu Kneževiću, narodnom poslaniku Skupštine Crne Gore, kao i mitropolitu Ilarionu Alfejevu, koji je i predsednik odseka za spoljne poslove Ruske pravoslavne crkve.

Za zasluge tokom mandata u svojstvu Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju 1994-1995, orden srpske zastave drugog stepena dobio je Jasuši Akaši.

Tim ordenom nagrađen je i general-major Džon Heris koji je komandant Nacionalne garde Ohajo i predsednik "Eurodžast" Ladislav Hamran.

Dina i Jovan Rajs, poznati intelektualci u Švedskoj u borbi protiv antisemitizma i održavanja kulture sećanja na Holokaust iz Drugog svetskog rata nagrađeni su ordenom srpske zastave trećeg stepena.

Manastir sveti Prohor Pčinjski dobio je Sretenjski orden prvog stepena.

Nekadašnji visoki državni i partijski funkcioner koji je kao predsednik Predsedništva Srbije 1984. godine među najzaslužnijima za nastavak izgradnje hrama na Vračaru nagrađen je Sretenjskim ordenom prvog stepena.

Srpsko lekarsko društvo, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Narodno pozorište Niš, Narodono pozorište Užice, Galerija Matice srpske, Srpska književna zadruga, Srpska čitaonica u Irigu, dobile su, takođe, Sretenjski orden prvog stepena. I predsednik Skupštine AP Vovodine Ištvan Pastor nagrađen je Sretenjskim ordenom prvog stepena.

Klinika za pulmologiju KC Srbije, koja postoji 90 godina, dobio je Sretenjski orden trećeg stepena. Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković nagrađen je Sretenjskim ordenom trećeg stepena.

Predsedniku fondacije Halijard Džonu Kapelou, Vučić je uručio orden Karađordeve zvezde prvog stepena.

Predstavnik Srpske dijaspore na Kipru Stanislav Janković, predstavnik Srpske dijaspore u Švajcarskoj Mićo Vukić i predstavnik Srpske dijaspore u SAD Branko Tupanjac dobili su ordenje Karađorđeve zvezde trećeg stepena.

Tim ordenom nagrađena je i Senka Crevar, zaposlena u O.Š. "Gvozd" u Vrginmostu, učiteljica srpskog jezika i kulture i obavlja dužnost v.d. ravnatelja knjižnice i čitaonice "Simo Mraović Gvozd".

Holivudski glumac Džoni Dep nagrađen je Zlatom medaljom za zasluge. Među nagrađenima Zlatom medaljom za zasluge su i producent Rem Bergman, KST, istaknuti prevodilac, novinar i pedagog za japanski jezik i književnost mr Hiroši Jamasaki Vukelić, srpski istoričar i političar Predrag Marković.

Srebrnu medalju za zasluge dobio je dugogodišnji fotograf "Tanjug-a" Rade Prelić.

Posthumno su odlikovani general Veljko Radenović, košarkaški trener Dušan Duda Ivković, pijanista i bivši direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, književnik Radovan Beli Marković, modna kreatorka Mirjana Marić, pevač Marinko Rokvić, pevačica Merima Njegomir, glumac Nenad Nenadović i novinar Miroslav Lazanski.

Dan državnoati je državni praznik Srbije koji se proslavlja 15. i 16. februara, a ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak, kao dan sećanja na početak Srpske revolucije, i, takođe, se proslavlja kao Dan ustavnosti Srbije u spomen na dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije-Sretenjski ustav.

Budućnost srpske politike u nezavisnosti

Predsednik Srbije poručio je da je veoma je važno u današnjim okvirima i vremenu reći da je budućnost srpske politike u tome da naše odluke donosimo nezavisno, samostalno, bez pritiska i uticaja spolja, da vodimo računa o interesima našeg naroda, naših građana, naše zemlje i regiona u kojem živimo, a ne o ličnim interesima ili nekih drugih koji nikad Srbiji i našem narodu nisu želeli dobro.

On je to rekao danas je danas povodom dodele ordenja na Dan državnosti Srbije i podsetio da su dva velika događaja, na isti dan, jedan desio u Lugu u jaruzi, drugi na poljani, stvorila savremenu Srbiju.

Prvi, po istoričarima najznačajniji u našoj modernoj istoriji, jer su njime otpočeli ratovi za slobodu, nezavisnost I ujedinjenje. Tog 15.februara 1804.godine u Marićevića jaruzi u Orašcu narodne vođe, one koji su izbegle od okupatorske sablje, podigle su prvi slobodarski ustanak na Balkanu, ustanak koji će stvoriti nezavisnu Srbiju, koji će na ovim prostorima kao obavezu I zavet ustoličiti svetu reč - sloboda, naglasio je on. Vučić je istakao da bez te jaruge, tog dana, ništa ne bi izgledalo kao danas.

Volja koju su narodni tribunu iskazali, žrtva koju su podneli, prema njegovim rečima, postala je sastavani deo našeg DNK, graničnik preko kojeg ni danas niko ne sme da pređe, jer, kako je jedan pesnik rekao, ovde se i grobovi bore sa svakim ko se na tu slobodu drzne.

Zahvaljujući njima Srbija je, kaže, uspela da izdrži stotine godina borbe za svoju i tuđu slobodu i nezavisnost, i nijedna žrtva nam nije teška.

Mi danas jesmo bastion slobode i nezavisnosti, ali i garant mira na ovim prostorima, svesni njegove vrednosti, željni trajanja i zajedničkog života, dobrog komšijskog odnosa sa svima koji nas okružuju, poručio je on.

Vučić je rekao da je upravo u toj jaruzi krenula na put slobode zahvaljujući kojem Srbija danas ne duguje nikome ništa osim sebi i svojoj budućnosti.

Taj dug koji su nam ostavili svi ustanici Karađorđe, Sinđelić,. . . otplaćujemo svakodnevno čineći Srbiju lepšom. I svaki naš novi put, bolnica I fabrika koju podižemo je svojevrsna otplata kamate na njihove snove I žrtvu. Uprskos lomu kao krajnjem rezultatu Prvi srpski ustanak pokazao je da je Srbija oslonjena na sebe, samo na sebe i da može da bude potpuno slobodna i funkcionalna država, istako je on.

Cvijanović:Neraskidive su veze Srbije i Srpske

Predsednica Republike srpske Željka Cvijanović primila je Sretenjski odren prvog stepena od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ovom prilikom poručila da je ljubav između dva naroda neizmerna.

Ona je, na svečanoj ceremoniji dodele priznanja povodom Dana državnosti u Beogradu, izrazila zahvalnost i zadovoljstvo, kako u svoje lično ime, tako i u ime države koju vodi.

"Ukazali ste mi veliku čast, ovo priznanje je još jedna u nizu potvrda neraskidivih veza dve Srbije i Srpske", kazala je Cvijanović.

Poručila je da njen narod ima želju za još bližom saradnjom sa Srbijom, čemu umnogome doprinose donosioci odluka i političke težnje obe zemlje.

Podsetila je su Srbija i Srpska ostvarile mnoge zajedničke projekte kojima su životi građana obe zemlje podignuti na viši nivo, a veze između dva naroda postale čvršće.

Najavila je da će u budućnosti Srpska sarađivati sa našom zemljom posebno u oblastima energetike, saobraćaja i infrastrukture.

Takođe, naglasila je da Srbija umnogome doprinosi ekonomskom razvoju Republike Srpske.

Cvijanović se zahvalila predsedniku Vučiću na ovom visokom odlikovanju.

"Ovo odlikovanje će služiti na ponos kako meni lično, tako i svim građanima Republike Srpske, čija je ljubav prema Srbiji neizmerna", rekla je Cvijanović.

Fotoreporteru Tanjuga Radetu Preliću priznanje za zasluge

Fotoreporter Tanjuga Rade Prelić dobio je srebrnu medalju za zasluge koju mu je na svečanosti povodom Dana državnosti uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Rade Prelić već 47 godina radi u Tanjugu i svojim radom neprestano doprinosi firmi za koju radi, ali i kulturnoj baštini čitave zemlje.

"Ovo je visoko društveno odlikovanje i retki ga dobijaju. Jako sam ponosan što mi ga uručuje predsednik Republike i zahvalio bih se svima koji su podržali ideju da ja budem nagrađen", rekao je Prelić.

Istakao je da mu ova medalja najviše znači od svih priznanja koja je dobio za svoj rad, te izrazio nadu da će dobiti nagradu i za životno delo, s obzirom na to da još predano radi svoj posao.

Naveo je da je ponosan što 47 godina doprinosi da Tanjug bude brend kada su novinarstvo i informisanje u pitanju.

Prelić je pomenuo i da je idejni tvorac i jedan od osnivača humanitarne organizacije "Stara Raška", čiji je cilj unapređenje života naroda u ovoj oblasti.

"Cilj nam je da skrenemo pažnju na Rašku oblast, koja je bila dosta zapostavljena i u kojoj ima silnih problema. Mislim da smo dosta doprineli i uspeli u tome, pa nastavljamo i dalje u tome", kazao je on.

Naveo je da "Stara Raška" ima mnoge aktivnosti, od humanitarne pomoći preko dodele kredita za stočarstvo do podele sadnica voća.

Istakao je da je njegova Organizacija čuvena i po učešću u akciji ženidbe srpskih momaka sa Albankama.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući toj akciji, sklopljeno je preko 300 brakova, a Raška oblast bogatija je za preko 1000 duce.

Prelić je kazao da će sa tom akcijom, kojom se povećava natalit u Srbiji, Organizacija nastaviti i posle pandemije.

Smatra da su humanitarne aktivnosti i akcije unapređenja životnog standarda u Raškoj oblasti, između ostalog, doprinele da dobije Srebrnu medalju za zasluge.

Vuk Kostić odlikovan na Dan Državnosti za kulturni doprinos

Poznati glumac Vuk Kostić dobio je zlatnu medalju za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, a posebno u oblasti glume, koju mu je danas uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kostiću je ovo vredno odlikovanje dodeljeno na svečanosti organizovanoj povodom Dana državnosti Srbije, na kojoj su priznanja dodeljena i ostalim laureatima i pojedincima, kao i institucijama zaslužnim za unapređenje kulture, prosvete, privrede i sporta u zemlji.

Kostić je kazao da mu je na današnjoj svečanosti dodelom Zlatne medalje za kulturni doprinos učinjena velika čast.

"Ovo je izuzetna čast, želeo bih da pozdravim svoju majku i ovaj orden njoj posvetim, zato što mislim da će ona biti najsrećnija", kazao je Kostić.

Rekao je da je u familiji imao predaka koji su na "svojim prsima nosili Obilićeve ili Karađorđeve zvezde", te izrazio zadovoljstvo što je na ovaj način doprineo porodičnoj tradiciji.

Zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministarki kulture Maji Gojković na inicijativi da na ovaj način bude nagrađen za svoj rad.

"Ovo će da bude podsticaj, ali i opomena da budemo najbolji što možemo", poručio je Kostić.

Vuk Kostić je srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac i unuk jednog od osnivača i glumca prvog pozorišta u Prokuplju, pre Drugog svetskog rata.

Njegove najpoznatije uloge su u filmovima "Apsolutnih sto", "Neprijatelj" i "Mala noćna muzika", serijama "Ubice moga oca" i "Gorki plodovi", a čuven je i po glavnoj pozorišnoj ulozi u predstavi "Velika drama".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Od predsednika Angole do Džoni Depa: Koga će sve Vučić odlikovati povodom Dana državnosti?

Izvor: Luftika.rs, 15.Feb.2022

Povodom Dana državnosti Srbije – Sretenja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručiće danas ordene.. Ordene Republike Srbije na lenti dobiće predsednik Republike Angole Žoao Manuel Gonsalveš Lorenso i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.. Orden srpske zastave prvog stepena biće...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.