Gradonačelnik Herceg Novog pita: Kako vlada šalje naše studente u nebezbednu Srbiju, a Srbi ne mogu u Crnu Goru?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2020, 12:39

Gradonačelnik Herceg Novog pita: Kako vlada šalje naše studente u nebezbednu Srbiju, a Srbi ne mogu u Crnu Goru?

Crnogorski premijer, Duško Marković, saopštio je da će ta zemlja od početka juna otvoriti granice sa nizom zemalja, ali ostaju zatvoreni za Srbiju i Republiku Srpsku. I dok Srbija najavljuje da neće primenjivati recipročne mere, iz Herceg Novog poruke da su građani Srbije i BiH dobrodošli.

Predsednik opštine Herceg Novi Stevan Katić osudio je danas odluku crnogorske vlade da selektivno otvori granice, ocenjujući da je njen cilj da isprovocira građane susednih zemalja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao i da je njome napravljena šteta ne samo Herceg Novom već celom primorju.

Vlada Crne Gore odlučila je u ponedeljak da selektivno otvori granice, a po toj odluci u Crnu Goru je i dalje zabranjen ulazak građanima Srbije i BiH. Istovremeno, Katić je pozvao sve ljude u Srbiji i BiH da ne nasedaju na provokacije zvaničnih vlasti u Crnoj Gori i poručio da su građani te dve zemlje uvek dobrodošli i u što većem broju, navodi se u saopštenju.

Kako je rekao, zbog nepromišljenih i tendencioznih poteza crnogorske vlade trpe svi primorski gradovi, čija je osnovna delatnost turizam.

"Ovakva odluka ima za za cilj da isprovcira građane susednih zemalja, iako svi znamo da će im narednih dana biti omogućen ulazak u Crnu Goru, jer naša ekonomija umnogome zavisi od saradnje sa tim državama", rekao je Katić.

Prema njegovim rečima, s obzirom na strahovito negativne reakcije u Srbiji i BiH, taj potez crnogorske vlade je ishitren i vodi ka produbljivanju unutrašnje krize u Crnoj Gori.

"Pitanje za Vladu Crne Gore je gde je logika u tome da organizovano šalju crnogorske studente u Srbiju, ako epidemiološka situacija u toj zemlji nije bezbedna, a da u isto vreme zabranjuju ulazak državljanima Srbije u Crnu Goru", zaključio je Katić.

SNP:Potpuna i otvorena diskriminacija turista iz Srbije

Odluka zvanične Podgorice da ne otvori granicu sa Srbijom je "potpuna i otvorena" diskriminacija u odnosu na turiste iz Srbije, koji su tradicionalno najbrojniji, kao i prema svim onim građanima Srbije koji imaju porodice, rođake, prijatelje, ali i imovinu u Crnoj Gori, saopštila je danas opoziciona SNP.

Socijalisti su pozvali vlast da još jednom dobro razmotri ovaj potez, da se okanu političke euforije i poručili da treba razdvojiti ekonomiju i potrebu osnaživanja turističke privrede od dnevno-političkih tema i aktuelnosti.

Očigledno je, kažu, da državni vrh Crne Gore ne razmišlja dugoročno, već dozvoljava da se trenutne političke tenzije između rukovodstava dveju država, koje su najviše izazvane usvajanjem spornog Zakona o slobodi veroispovesti, preliju i na sve ostale segmente odnosa dveju država.

Kako ističu, "ovako tvrdoglav i kratkovid stav" samo ide na štetu Crne Gore, jer će izgubiti verne goste koji su godinama unazad najprisutniji u turističkim centrima tokom letnje sezone, a posebno na primorju.

"Građanima Srbije je upućena nedvosmislena poruka da, umesto u bratskoj i prijateljskoj Crnoj Gori, letovanje provode u Grčkoj, Hrvatskoj, Turskoj i drugim državama, koje će svakako znati bolje da cene njihovo poverenje", navode iz SNP.

Ističu da se, u doba kada se države širom sveta bore za svakog gosta i za svaki evro, Crna Gora odriče velikog broja turista koji su decenijama ostavljali veliki deo svog novca upravo u Crnoj Gori i uveliko doprinosili turističkom prometu te zemlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

HERCEG NOVI POZIVA SRBE Predsednik opštine: Ne nasedajte na provokacije vlasti u Crnoj Gori, UVEK STE DOBRODOŠLI

Izvor: Blic, 26.Maj.2020

Predsednik opštine Herceg Novi Stevan Katić osudio je danas odluku crnogorske vlade da selektivno otvori granice, ocenjujući da je njen cilj da isprovocira građane susednih zemalja, kao i da je njome napravljena šteta ne samo Herceg Novom već celom primorju.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.