Predsednik Vučić organizovao prijem povodom Dana rudara: To su naše junakinje i heroine (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Avg.2021, 11:24

Predsednik Vučić organizovao prijem povodom Dana rudara: To su naše junakinje i heroine (VIDEO)

Danas je Dan rudara

Predsednik Srbije Aleksandr Vučić danas je, u Predsedništvu, povodom Dana rudara priredio prijem za žene rudare iz različitih rudnika sa teritorije Srbije i poručio da 135 njih u zemlji na najbolji i najhrabriji način doprinose razvoju Srbije i stopi ekonomskog rasta.

- Čestitam rudarima i svim radnicima iz Trepče. Što se tiče naših svetinja, zbog toga je i UNESCO doneo odluku, sve je to nedopustivo, takvo ponašanje, takav odnos prema >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Srbima. Da ćemo sve lako da uradimo, nećemo, znaju to ljudi na Kosovu. Svaka bitka za te male rudnike neće biti laka, ali borićemo se, narod na Kosovu zna da smo uz njih - rekao je Vučić, povodom novih provokacija na Kosovu.

Vučić je objasnio zašto danas nije otišao u Kostolac.

- Zi Đing kompanija je najveći izvoznik u Srbiji. Ja ne znam ništa o mobingu...Ako je bilo mobinga, molim one koji su bili predmet mobinga da podnesu prijave nadležnim organima - rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje o navodima da je bilo mobinga u kompaniji.

- Danas nisam u rudnicima, iako sam posetio Kolubaru, Bor, Majdanpek, za razliku od većine drugih lidera ove zemlje. Brinuo o Resavici, uskoro idem u Kostolac, nisam otišao danas jer idem na sahranu Lazanskom. Nisam razumeo svrhu pitanja, da sam lenj i da ne razgovaram sa rudarima? Gde god je problem uvek idem prvi, mene niko ni ne pita da li idem na odmor, jer ne idem. Nisam razumeo smisao pitanja, bio sam u rudarskim jamama tri puta - rekao je Vučić.

- Majdanpek ponovo ima život, oporavlja se, kao što se diže cela Srbija. Danima se vodila kampanja, od strane opozicionih medija gde sam parkirao auto, i ko me obezbeđuju, nisu pričali o tome šta sam i gde sam otvarao fabrike - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da će pomoći radnicima Geoksa.

- Da, pomoći ćemo ljudima iz Vranja i radnicima Geoksa, bez obzira na pritiske. Ne interesuje me šta misle takvi političari i mediji koji ih podržavaju. Interesuje me naš narod, da ne ugrozimo finansije i smanjimo javni dug - kaže predsednik.

To je prvi put da se za rudarski praznik upriliči prijem za žene zaposlene u srpskim rudnicima.

- Hvala ovo je vaše Predsedništvo! To su naše junakinje i heroine - naglasio je Vučić dodajući da se one svakog dana bore za svoj hleb i hleb cele Srbije.

- Ja sam vam beskrajno zahvalan na vašem teškom radu. Mi bez vas ne bismo umali ni divoljno struje, ni dovoljno grejanja - rekao je Vučić, obraćajući se prisutnima.

- Molim vas da i dalje ostanete tako vredne i tako posvećena - dodao je predsednik.

Predsednik je čestitao praznik, Dan rudara, poručivši da nam rudarstvo danas donosi odlične rezultate i čini 3,5 do 4 odsto BDP-a. Zahvalio se još jednom damama koje su, svojim radom, omogućile da danas možemo da povećavamo minimalne zarade, ali i plate i penzije.

- Srećna sam i ponosna što sam danas ovde. Mi rudari smo uvek spremni na nove izazove, u jami nema mesta strahu. Zahvaljujem se državi što je uz nas - rekla je Danijela Todorović iz Resavice.

- Pokušaćemo da vidimo šta možemo da uradimo da bi plate rasle. Verujem u rudarstvo, to je grana privrede koja će tek da raste u Srbiji i da će njen značaj tek da se vidi - istakao je predsednik.

Prema podacima Samostalnog sindikata metalaca Srbije u našoj zemlji je zaposleno oko 30.000 rudara.

Dan rudara se obeležava u znak sećanja na 6. avgust 1903. godinu i štrajkove u Senjskim rudnicima, kada su se rudari izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, skraćeno radno vreme i besplatno ulje za lampe.

Rudari su štrajkovali zbog otpuštanja trojice rudara koji su štitili prava radnika, a nakon desetodnevnog štrajka izborili su se da se otpušteni rudari vrate na posao.

Za Dan rudara prošle godine zbog pandemije nije bilo svečanosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.