Predsednik Srbije u Skupštini Srbije o Kosovu i Metohiji: Otvoreno o onome s čim se suočavamo, ne mogu da iznesem sve iz nemačko-francuskog predloga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2023, 07:34

Predsednik Srbije u Skupštini Srbije o Kosovu i Metohiji: Otvoreno o onome s čim se suočavamo, ne mogu da iznesem sve iz nemačko-francuskog predloga

Poslanici Skupštine Srbije nastaviće sutra u 11 sati raspravu o Izveštaju o radu Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, a sednici će ponovo prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je tokom današnje rasprave izjavio da će, "ako dođe do toga Kosovo u Ujedinjenim nacijama ili ne", znati šta će da učini i istakao da je za njega Ustav "sveto pismo".

"Između svog ostanka na vlasti u mandatu koji mi je Ustavom zagarantovan, koji ne možete >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da skratite, smanjite i promenite - znam šta mi je činiti, jer ne postoji izbor Vučić ili Srbija. Vučić je uvek na strani Srbije. Izabraću Srbiju, a Vučić nije važan. Živela Srbija. Predaja nije opcija, rekao je Vučić na posebnoj sednici Skupštine Srbije.

Poslanici vladajuće koalicije najavili su da će glasati za izveštaj, dok su poslanici opozicije isticali da se vodi pogreška kosovska politika, da Vučić pregovara tajno i da nije reč o planu ne za Kosovo, nego za ostanak na vlasti predsednika Srbije.

Tokom prepodnevnog dela sednice polemika predsednika Srbije i opozicije u parlamentu, koja je bila vrlo žučna, završena je koškanjem dela opozicionih poslanika sa poslanicima Srpske napredne stranke, pa je sednica nakratko bila prekinuta, a predsednik parlamenta Vladimir Orlić optužio je predstavnike opozicije da su hteli da "linčuju" šefa države.

20.46 - Paunović: Ne prihvatam da ima većih patriota od nas

Šef poslaničke grupe SPS - Ivica Dačić Snežana Paunović kazala je večeras da će ta poslanička grupa glasati za Izveštaj o Kosovu i Metohiji, a da će ona biti uz predsednika tamo gde bude najkorisnija.

20.15 - Jovanović: Ne verujem Vučiću iz više razloga

Miloš Jovanović šef poslaničkog kluba NADA-Novi DSS-POKS poručio je da ne veruje predsedniku Vučiću iz više razloga, ali najviše zbog toga što je rekao da "KM tablice ostaju, a danas nestaju" i jer je "sto automobila svakog dana na Jarinju".

18.40 - Đurđević Stamenkovski: Vučić pred nas postavio dilemu - Ustav ili ultimatum

Predsednicа Srpske stranke Zavetnici Milicа Đurđević Stamenkovski rekla je danas, na posebnoj sednici republičkog parlamenta o Kosovu i Metohiji, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred nas postavio dilemu - Ustav ili ultimatum.

17.45 - Lutovac: Nećemo dati podršku Vučićevoj nameri da implementira tajni plan za Kosovo

Predsednik DS Zoran Lutovac je zamerio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je govorio o francusko-nemačkom dokumentu, a ne o izveštaju o pregovorima sa Prištinom, što je tačka dnevnog reda, a Vučić je odgovorio da bi mu Lutovac zamerio i da je govorio o izveštaju, a ne o tzv. evropskom predlogu.

17.00 - Vučić: Srbija mora da razgovara, a i da sačuva vojnu neutralnost

Srbija mora da ide u pregovore i razgovore o Kosovu i Metohiji inače će da bude zgažena, upozorio je Vučić tokom rasprave u Skupštini Srbije i istakao da se mora voditi odgovorna politika i da se sačuva vojna neutralnost.

16.50 - Dačić osudio ponašanje opozicije u skupštini

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić osudio je danas ponašanje pojedinih opozicionih stranaka tokom sednice Skupštine Srbije ističući da bi one trebalo da budu opozicija vladajućim strukturama, a ne državnim interesima Srbije.

16.40 - Zelenović: Nećemo glasati za izveštaj o Kosovu i Metohiji, za sankcije Rusiji

Šef poslaničkog kluba "Mi moramo - Zajedno" Nebojša Zelenović je tokom skupštinske rasprave o predlogu za KiM rekao da ta politička stranka ima dva cilja - stvaranje zajedničke odbrane regiona i stvaranje regionalne ekonomske zajednice.

15.45 - Dveri, NADA, Zavetnici: Vučić i većina odgovorni za incidente

Poslanici Srpskog pokreta Dveri, Srpske stranke Zavetnici i koalicija NADA ocenili su na konferenciji za novinare, koju su držali tokom posebne sednice Skupštine Srbije posvećene KiM, da su vladajuća većina i sam predsednik Aleksandar Vučić odgovorni za današnje nemile scene u parlamentu.

14.55 - Vučić: Niko ništa nije potpisao niti će da potpiše, obmanjuju građane

Vučić je kazao da je opozicija iznenađena time što je rekao da neće dozvoliti da tzv . Kosovo uđe u UN i istakao da, kada im ponestaje argumenata, onda bi da nekoga tuku.

13.58 - Vučić: Cirkus poslanika opozicije naneo ogromnu štetu Srbiji

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon incidenta u Skupštini Srbije na posebnoj sednici o KiM, da su opozicioni poslanici cirkusom koji su napravili u parlamentu naneli ogromnu štetu Srbiji.

13.37 - Incident u Skupštini, opozicija prekinula Vučićevo obraćanje

U Skupštini Srbije danas je došlo je do incidenta kada su nakon skandiranja poslanici opozicionih stranaka prekinuli obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

13.35 - Obradović traži da se u celosti i bez odlaganja odbaci "zapadni ultimatum"

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović pozvao je predsednika da u celosti i bez odlaganja odbaci francusko nemački ultimatum.

13.30 - Balint Pastor: Glasaćemo za izveštaj

Predstavnik SVM Balint Pastor naveo je da će ta poslanička grupa glasati za usvajanje izveštaja.

13.08 - Fehratović: Poslanici manjina podržavaju izveštaj i napore koji vode miru

Šef poslaničke grupe "Za pomirenje SPP-US S-DSHV", Jahja Fehratović rekao je danas na posebnoj sednici parlamenta posvećenoj Kosovu i Metohiji da će taj poslanički klub podržati izveštaj o KiM i napore predsednika Srbije koji vode prema miru i prosperitetu.

12.56 - Vučić: Nisam došao po blanko podršku, došao samo zbog građana

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas u Skupštini Srbije, na posebnoj sednici o KiM, da nije došao po blanko podršku, kako je to ocenio šef poslaničke grupe Zeleno-levi klub Radomir Lazović.

10.00 - Dveri, Zavetnici i NADA nastupaju zajedno o temi KiM

Poslanički klubovi koalicije NADA, koju čine Novi DSS i POKS, Srpska stranka Zavetnici i Srpski pokret Dveri od danas će nastupati kao jedan po pitanju Kosova i Metohije, rekli su predstavnici tih stranaka u Skupštini Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Danas posebna sednica Skupštine o KiM, prisustvuje i Vučić

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 02.Feb.2023

BEOGRAD – Posebna sednica Skupštine Srbije na čijem je dnevnom redu izveštaj o pregovorima sa Prištinom od 1. septembra do 15. januara zakazana je za danas. Očekuje se i prisustvo predsednika Aleksandra Vučića. Vučić je u sredu rekao da on ne beži nigde i da nema problem sa tim da ide pred...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.