Izvor: B92, 19.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prednosti "nečlana" EU

Beograd -- To što Srbija još uvek nije članica Evropske Unije ima i svoje prednosti - niže poreze, kojima može da privuče strane investitore.

Investitori, međutim, kažu da je njima važnija stabilnost zemlje gde svoj novac ulažu, nego poreska politika. Do sada su stranici uglavnom kupovali, što se računalo kao investicija. Međutim, kako je malo velikih firmi ostalo da se proda, država nove investitore, one koji će žele da grade, pokušava da privuče nižim porezima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i drugim olakšicama, konkurentnijim u odnosu na zemlje članice EU.

Koje su to povoljnosti za B92 objašnjva Velimir Gavrilović iz ministarstva za ekonomske veze sa inostranstvom: "Tu je taj čuveni poreski odmor, oslobađanje od plaćanja poreza na 10 godina, ukoliko ulože šest stotina miliona dinara u osnovna sredstva i to u onu delatnost za koju su registrovani i ukoliko se tokom perioda investiranja zaposoli 100 radnika. Oni neće plaćati taj porez na dobit od 10 odsto 10 godina."

Te poreske olakšice jesu jedan od najatraktivnijih načina da se privuče novac, kaže za B92 potpredsednik Saveta stranih investitora Džeremi Bejl, ali napominje da taj faktor nije presudan. "Mi dolazimo gde god ima tržišta, ne ide se samo zbog poreza, iako oni jesu među važnijim faktorima. Prvi razlog zašto investitor ulaže novac u neku zemlju je taj da ima tržište, potom kvalitetnu radnu snagu, mogućnost da proizvodi i prodaje. Dobra izvozna politika i niski porezu mogu biti prednost, ali ne i prioritet", kaže on.

Sličan stav ima još jedan investitor, Mihail Crnobrnja iz "Britiš-Amerikan tobaka". "Najvažnija je stabilnost, politička, ekonomska i fiskalna. Kada govorimo o porezima nama je najvažnije da se ne menjaju poreski sistemi svakog časa, da tačno znamo kome i koliko plaćamo", smatra Crnobrnja.

Ubeđivanje investitora da ulažu stiže i sa najvišeg nivoa. Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je na Skupu stranih inevstitora da je Srbija dobila ulaznicu za EU, a da li će ući zavisi od strukturnih i društvenih reformi. On je pri tom naveo da država treba da vodi računa da investitori, bilo domaći, bilo strani, ne ulažu samo na kratak rok da bi uzeli profit i otišli.

Inače, u prva dva meseca ove godine u budžet je ušlo 300 miliona dolara stranih investicija i to uglavnom od prodaje "Ju banke". Prošle godine obim stranih investicija bio je oko 900 miliona dolara.

"Korporativna odgovornost"

U Beogradu je u utorak otvorena konferencija o korporativnoj i društvenoj odgovornosti u Srbiji i Crnoj Gori. Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je na otvranju konferencije da je društveno odgovorno ponašanje korporacija izuzetno važno za stvaranje povoljnog socijalno-ekonomskog ambijenta u državi i da se kroz saradnju korporacija, Vlade i medija stvara ambijent za ostvarivanje punog profita i vrhunske funkcionalnosti preduzeća.

"U trouglu medija, kroporacija i Vlada je mogućnost obezbeđenja saradnje koja će dovesti do uspostavljanja novih vrednosti i reformi neophodnih za integraciju u Evropsku uniju", rekao je on.

Ambasador Švedske za korporativnu društvenu odgovornost Niklas Bergstorm rekao je da takva odgovornost podrazumeva primenu standarda u poslovanju za poštovanje ljudskih i radničkih prava, borbu protiv korupcije i žaštitu životne sredine.

Potpredsednik Saveta inostranih investitora Žerom Bejl rekao je da su kompanije širom sveta svesne svoje odgovornosti i da moraju da ulože značajna sredsta u unapređenje kavaliteta života u mestu svog poslovanja i izvan njega. On je istakao da pored medija, vlade i korporacija značajnu ulogu za uspostavljanje odgovornog ponašanja preduzeća imaju i pojedinci i nevladine organizacije.

Otpravnik poslova Ambasade Švedske u SCG Jan Lundin je rekao da preduzeća koja obraćaju pažnju na profit i efikasnot poslovanja mogu u tom okviru da nađu prostor za socijalno odgovorno ponašanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.