Predali pšenicu, a ostali bez novca

Izvor: B92, 25.Sep.2010, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predali pšenicu, a ostali bez novca

Žabalj -- Više stotina poljoprivrednika još nije dobilo novac za pšenicu predatu prošle godine mlinu u Žablju.

Nekoliko stotina poljoprivrednika je mlinu u Žablju predalo oko 1.700 vagona pšenice još prošle godine ali im do danas pšenica nije plaćena. Zbog toga ima je egzistencija ugrožena.

Vlasnik mlina se, međutim, kažu poljoprivrednici, i pored ogromnih dugovanja slobodno kreće i neometano posluje.

Od 2.000 pa do više desetina hiljada evra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su dugovanja Žabaljskog mlina poljoprivrednicima za pšenicu predatu još prošle godine.

Zemljoradnici iz sela Čurug su samo neki od prevarenih, a ima ih iz cele Bačke.

Jedan od oštećenih, Goran Simetić, kaže da su prevareni poljoprivrednici pokušavali da naplate dugovanja, ali da vlasnik mlina jenostavno neće da da novac. Vlasnik mlina, Dušan Bundalo, odbio je da komentariše bilo šta u vezi sa ovim slučajem.

Poljoprivrednici tvrde da na očigled uprave prihoda, policije i sudskih organa, mlin i dalje posluje i ako mu je račun blokiran.

Ekipa B92 je na prepad posetila mlin i tamo smo zatekli sliku koja očigledno govori u prilog tome da mlin nesmetano radi. Čak smo zatekli i grupu električara koji su radili remont mlina.

Poljoprivrednici tvrde da je vlasnik jeftino kupio mlin u privatizaciji, zatim ga posle napravljenih dugovanja izdao u zakup fantomskoj firmi, sebe je postavio za direktora, dok je istovremeno stavio objekte pod hipoteku banke.

Sve to je uradio i ako su mu računi blokirani, pa mlin zapravo ne bi mogao da radi, što očigledno nije slučaj.

A ratari su morali da plate PDV na pšenicu za koju nisu dobili novac. Zbog toga što moraju da vraćaju kredite u teškoj su situaciji.

Poljoprivrednik Milan Blizanac kaže da je njegov otac i pre pio sedative, ali da je morao da poveća dozu lekova od kada je otpočeo spor sa mlinom.

Radovan Jovin, kome mlin takođe duguje novac, smatra da mu je zakon okrenuo leđa i pita se zašto mora da plate porez na vreme, a da mlin pri tom ne mora da njemu plati ništa.

Slučaj Žabaljskog mlina je prijavljen policiji i pokrenut je postupak pred Trgovinskim sudom - međutim do sada nije čak zakazano ni jedno ročište.

Kako kažu poljoprivrenici, plaše se da iza prevare stoji neki političar jer bi samo to objasnilo što niko ništa ne preduzima, a to im nažalost smanjuje i šanse da ikad naplate dugovanja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Predali pšenicu, a ostali bez novca

Izvor: Šumadija Press, 26.Sep.2010, 12:00

Više stotina poljoprivrednika još nije dobilo novac za pšenicu predatu prošle godine mlinu u Žablju.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.