(Pre)velika očekivanja od „Deleza”

Izvor: Politika, 15.Jul.2011, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Pre)velika očekivanja od „Deleza”

Dobavljači se nadaju kraćim rokovima plaćanja, a potrošači nižim cenama. – Nije realno očekivati pojeftinjenja, ocenjuju ekonomisti

Vraćanje dugova i niže cene je ono što dobavljači i potrošači očekuju od novog vlasnika „Maksija”. Proizvođačima bi želje mogle da se ispune gotovo odmah. Dolaskom „Deleza” oni bi trebalo da dobiju svoj novac i kraće rokove plaćanja, ali je malo verovatno da će na rafovima osvanuti drastično niže cene, što priželjkuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kupci, ocenjuju sagovornici „Politike”.

Dobavljači „Maksija” uglavnom nisu voljni da javno govore o tome koliko iznose njihova potraživanja prema ovom trgovinskom lancu, pa ni koliko meseci čekaju na plaćanje, ali pojedini, naročito oni manji, nezvanično otkrivaju da novac u najboljem slučaju dobijaju posle četiri meseca. Neretko, zbog toga, pristaju i na kompenzaciju u robi.

– Rok plaćanja je, u našem slučaju, 90 dana, a sa otplatom kasne tridesetak dana, pa tako novac za isporučenu robu dobijamo posle 120 dana. Zato pristajemo na kompenzaciju, pa uzmemo šećer, koji, između ostalog, koristimo u proizvodnji – kaže jedan od manjih dobavljača „Maksija”, čija se potraživanja prema ovom lancu mere sa nekoliko miliona dinara.

Zato se od „Deleza”, najpre, očekuje da će robu plaćati na vreme, kao i da bi mogla postojati mogućnost da robu plasira u prodajne objekte i u inostranstvu.

Ekonomisti su saglasni da su očekivanja dobavljača potpuno realna, jer dolazi ozbiljan zapadni igrač, koji je i najavio da preuzima sve račune, dugovanja i obaveze „Maksija”. Uostalom, u zapadnim državama, „Delez” dobavljače plaća u roku od 60 dana. Ali, potrošači, barem kada su cene u pitanju, ne bi trebalo da očekuju primetnije promene.

– Najpre se nadam da vlast, sada kada je vlasnik našeg najvećeg lanca stranac, neće sprečavati druge da dođu na naše tržište. Očekujem, osim toga, da će rokovi plaćanja biti kraći, da će proizvođači brže dobijati novac za svoju robu, kao i da će imati bolji plasman robe – ocenjuje Miroslav Prokopijević, direktor Centra za slobodno tržište, dodajući da potrošači, s druge strane, nemaju previše razloga za slavlje. Pojeftinjenja, kaže, može da donese jedino znatno oštrija konkurencija.

– Niže cene bismo mogli da očekujemo ukoliko dođe još jedan veliki igrač koji bi otvorio markete na svakom ćošku. Ili barem dva poput „Lidla” i „Aldija”. Tek tada bismo dobili osetnije niže cene – smatra Prokopijević.

Podizanje kvaliteta usluge očekuju u organizacijama za zaštitu potrošača.

– Ali, za osetniji boljitak kupaca potrebno je da u Srbiju dođu barem još dva velika lanca – komentar je i Gorana Papovića, predsednika Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

U Ministarstvu poljoprivrede i trgovine procenjuju da će se dolaskom „Deleza” promeniti i odnos drugih trgovaca prema dobavljačima.

– Druge kompanije moraće da ponude isto ili slično i počeće da se bore za svoje dobavljače koji ulaskom „Deleza” imaju zdravu alternativu. Počeće polako da smanjuju pritisak i da sa proizvođačima dele benefite koje žele da transferišu kupcima, a ne kao što je do sada bila praksa da ih u potpunosti prevaljuju na dobavljače – istakli su, dodajući da će se time uneti nova doza ozbiljnosti u našu maloprodaju.

– Kompanije takvog kalibra imaju razvijenu poslovnu filozofiju na globalnom nivou usklađenu sa svetski prihvaćenim normativima. Ulaskom „Deleza” na naše tržište u tom segmentu postaćemo i sami deo takvog sistema, a takav način poslovanja obavezujući za ostale učesnike na tržištu – ocenjuju u ministarstvu.

S. Despotović

-----------------------------------------------------------

Još ni dinar nije uplaćen

Iz „Delte” se nisu oglašavali povodom odluke Komisije za zaštitu konkurencije da odobri preuzimanje njihovog lanca maloprodaje. Nezvanično saznajemo da „još ni dinar nije uplaćen”, kao i da se očekuje da do kraja septembra belgijski gigant uplati novac i u potpunosti preuzme „Maksi”.

objavljeno: 16.07.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.