Izvor: B92, 07.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pre privatizacije ukinuti monopol"

Beograd -- Monopol NIS-a bi trebalo ukinuti pre privatizacije, a promenom zakona onemogućiti da država nastavi da subvencioniše NIS.

To je mišljenje ekonomiste Centra za visoke ekonomske studije Gorana Radosavljevića, koji navodi i da su posledice Uredbe kojom je 2001. godine zabranjen uvoz naftnih derivata zabrinjavajuće, kao i da NIS godišnje građane Srbije košta oko 300 miliona evra.

Kvalitet goriva je, kako on smatra, ispod svih svetskih standarda, a rafinerije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << još nisu modernizovane i pored ogromnih ulaganja.

"Samo po osnovu neplaćanja naknade za vađenje sirove nafte država je u prethodne dve godine subvencionisala NIS sa više od 20 miliona evra, a subvencije su indirektno mnogo veće jer je zakonski propisana naknada daleko ispod svetskog nivoa", kaže Radosavljević.

Na neefikasnost proizvodnog procesa ukazuje to što je profit NIS-a od osnovne delatnosti u 2004. i 2005. godini bio između 80 i 90 miliona evra, a ta kompanija je u prethodne dve godine ispumpala domaću sirovu naftu u vrednosti od oko 400 miliona evra.

Radosavljević je ukazao da bi rešenje bila liberalizacija uvoza derivata, koju bi trebalo sprovesti zajedno sa privatizacijom, ali i upozorio da bi se naglo izlaganje NIS-a konkurenciji negativno odrazilo na njegovo poslovanje.

Paralelno sa otvaranjem tržišta, trebalo bi hitno usvojiti i adekvatnu politiku upravljanja nacionalnim prirodnim resursima, kako bi se zaustavilo njihovo poklanjanje i rasipanje, preporučuje se u analizi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.