Pre korone ova industrija u Srbiji je cvetala: Ali ih je virus potpuno razoružao

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Maj.2020, 18:58

Pre korone ova industrija u Srbiji je cvetala: Ali ih je virus potpuno razoružao

U normalnim uslovima u ovoj industriji već počinje prolećna sezona.

Najbolji poslovni forum u regionu, najbolji prolećni događaj, najbolji letnji ivent. Poboljšajte odnos sa kolegama, naučite nešto novo. Izađite iz zone komfora. To su sve poruke koje su vam slali oni na čija ste dešavanja s nestrpljenjem išli i vraćali se napunjenih baterija. Ali nije njihov posao bio samo to. Znate li koliko treba vremena za organizaciju važnog poslovnog foruma? Ili koliko je teško >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << osmisliti program za 2.000 zaposlenih jedne kompanije u Srbiji?

Gubici onih koji organizuju konferencije, forume, meet up ili forume su ogromni, radnici su ostali bez posla, a država ih još ne čuje

Da veliki poslovni udarac trpi sektor iventa, svestan je i sam predsednik koji ju je svrstao među hotelijersku, i muzičku industriju, odnosno one koji trenutno najgore prolaze. Da li će biti novih mera, još se razmatra.

Ugostitelji kažu da su smanjili smo kapacitet prostora, ali i jelovnika.

Vlasnici restorana kažu da su pogođeni 100 odsto, otkazali su događaje ili pomerili za nekoliko meseci, a bore se da sačuvaju radnike. Nestrpljivo čekaju kraj mere zabrane okupljanja.

- Sektor organizovanje poslovnih događaja je u ovom trenutku pogođen krizom sto odsto, projektnim timovima koji prave ''namenske'' događaje je sigurno izuzetno teško i verujem da su mnogi rasformirani. Mokrogorska škola menadžmenta ima znatno širi poslovni portfolio i prepoznatljiv brend pa uspevamo da se održimo. Ipak najteže nam pada što se u periodu pre početka krize pripremili izuzetno sadržajan Prolećni Vivaldi CEO forum koji je jako lepo primljen u poslovnoj zajednici, a morali smo da ga pomerimo za nekoliko meseci od prvobitnog plana. Biće teško, ali potrudićemo se da održimo isti sastav učesnika i u rezervnom terminu - kaže  Bojan Balaž, direktor Vivaldi foruma.

Kako nam kaže Bojan, kolege iz Srbije i regiona sa kojima je u kontaktu su mahom pomerili svoje događaje za jesen a ključni izazovi su broj učesnika koji bi mogli da se okupe, kao i dolazak govornika iz inostranstva. Takođe, problemi su sa konferencijskim dvoranama, hotelskim salama, avansnim uplatama, refundacijama.

- Svaka pomoć je dobrodošla, ipak jasna su nam budžetska ograničenja i u tom smislu nemamo prevelikih očekivanja. Da se svi skupa kao društvo trgnemo iz letargije i što pre nastavimo sa normalnim životom i privređivanjem bi bilo od najveće koristi svima - poručuje Balaž.

Slavica Bjelić menadžer u Team building Arena, kaže da su im trenutno događaji odloženi, što je najveći izazov.

- U normalnim uslovima, ovo je vreme kada nam počinje prolećna sezona kojoj smo se svi radovali i od koje smo mnogo očekivali. Tokom indoor sezone smo uradili mnogo novih programa kako bismo bili potpuno spremni za obim posla koji smo predviđali. U ovom trenutku je to stopirano, a nemamo uticaja na razvoj situacije. Takođe nas brine i uticaj korone na jesenju sezonu i dalji razvoj posla - kaže ona.

Zaposleni su navikli na jedan potpuno drugačiji tempo i puni su entuzijazma kada je organizacija tim bilding događaja u pitanju. Sada im najviše nedostaje euforija oko pripreme i realizacije događaja.

- Sada su okolnosti potpuno promenjene. Svi žalimo za propuštenim prilikama, odnosno poslovima, jer smo mnogo očekivali od ove sezone - navodi ona.

- U našoj industriji najbolja mera u ovom trenutku bi bila dozvola okupljanja, jer jedino na taj način možemo normalno da radimo svoj posao. Što se tiče ekonomskih mera, smatramo da su donesene dobre odluke, ali treba da se produže jer sa prestankom vanredne situacije, nama poslovanje ne počinje po automatizmu, već je potrebno da prođe još vremena kako bi se kompanije vratile svojim uobičajenim aktivnostima - navodi Bjelić.

Gubici u ovoj industriji gotovo su nemerljivi, a kako i sam Balaž objašnjava, procene pre svega zavise od odnosa planiranih i održanih događaja. Misli da gubici sigurno neće biti manji od trideset odsto u odnosu na 2019. a negde i veći. Veće konferencije sa inostranim govornicima planirane u luksuznim hotelskim dvoranama će pretrpeti najveću štetu sasvim sigurno, navodi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.