Izvor: Blic, 09.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Praznovalo se pošto nema šta da se radi

Praznovalo se pošto nema šta da se radi

BEOGRAD - Neće proizvodnja pasti zbog prvomajskog produženog praznovanja, već se dugo praznovalo zbog toga što se malo proizvodi. Oni koji su imali šta da rade oni su i radili, a za one koji samo odlaze na posao svejedno je da li deset dana rade ili se odmaraju - ocenio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Stojan Stamenković, saradnik Instituta ekonomskih nauka, negirajući procene ministra finansija Božidara Đelića >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će gubici zbog prvomajskih mini odmora biti do stotinu miliona dinara.

Predstavljajući najnoviji broj 'Mesečnih analiza i prognoza' Stamenković je upozorio da nema dovoljno novca za sprovođenje socijalnog programa Vlade Srbije i da će zbog toga doći do zastoja u restrukturiranju preduzeća i privatizacije. Ekonomske reforme, kako je dodao, mogu biti usporene ukoliko zbog političke nestabilnosti izostanu realni prihodi za pokrivanje predviđenog budžetskog deficita.

Socijalno-ekonomski dijalog između Vlade, sindikata i Unije poslodavaca, kako je upozorila Milena Jovičić, ima slabe šanse da doprinese smirivanju socijalnog nezadovoljstva jer u njemu ne učestvuju predstavnici nezaposlenih i penzionera. Takođe, manje od polovine radnika su članovi sindikata koji učestvuju u tom dijalogu, a i vlasnici kapitala i privatnih preduzeća su zastupljeni u malom broju.

Država, kako predlažu autori 'Analiza', sada mora da preuzme rizik za energičan nastavak reformi i da pri tom oba dela DOS i sindikati stalno imaju na umu da se bez porasta proizvodnje ne mogu ispuniti legitimni zahtevi radnika niti predizborna obećanja.

Odgovarajući na pitanje kakve će biti posledice ukoliko 10. maja ne bude stavljen potpis na stend-baj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji je osnova za otpis i reprogram našeg spoljnog duga, Stamenković je rekao da on ne očekuje da će biti odloženo potpisivanje tog sporazuma. Predstavnici SAD, kako je dodao, nisu glasali ni za prošlogodišnji aranžman između MMF-a i SRJ, ali nisu ni lobirali protiv njega niti imaju pravo veta. Stamenković je ocenjujući trenutna uslovljavanja međunarodne zajednice rekao da su se, kad je u pitanju saradnja s Hagom, 'stvari pokrenule u pozitivnom smeru'. M.V. Donacije idu u plate?

Dok su plate u martu povećane za 2,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, proizvodnja je, upozoravaju stručnjaci Instituta, u prva tri meseca ove godine niža za 4,6 odsto od prošlogodišnjeg proseka. Rast prosečnih zarada, prema tumačenju Milene Jovičić, posledica je ne samo drugačijeg obračuna već i smanjenja broja zaposlenih, a dobrim delom se finansira iz priliva novca iz inostranstva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.