Pravo na korišćenje gotovine treba obezbediti u Ustavu

Izvor: B92, 04.Avg.2023, 15:19

"Pravo na korišćenje gotovine treba obezbediti u Ustavu"

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je danas da želi da se pravo na korišćenje gotovine obezbedi - u Ustavu.

Nehamer je za austrijske medije rekao da je pitanje gotovine veoma važno za ljude i da je zbog toga zamolio ministra finansija Magnusa Brunera da sačini predlog pre sastanka sa bankama u septembru.

Ideju o tome godinama podržava krajnje desničarska Slobodarska partija Austrije, preneo je Rojters.

Većina istraživanja javnog mnjenja pokazuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je antiimigraciona Slobodarska partija na prvom mestu sa jasnim vođstvom u odnosu na opozicione Socijaldemokrate i Nehamerove konzervativce koji su u dvopartijskoj koaliciji sa levičarskim Zelenima, a izbori su planirani za jesen naredne godine.

Austrijanci su među nacijama u evrozoni koje najviše vole gotovinu.

Uprkos ponovljenim uveravanjima Austrijske narodne banke da nema planova da se ukine gotovina, Slobodarska partija tvrdi da su pravo korišćenja gotovine i sloboda anonimnog plaćanja u opasnosti.

Do sada su konzervativci to odbacivali.

Slobodarska partija je kritikovala Nehamera zbog njegovog zaokreta po tom pitanju, postavljajući pitanje zar ga nije sramota što krade ideje od te partije i što nema neku svoju razumnu ideju.

Za promenu Ustava potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu.

Slobodarska partija i konzervativci zajedno kontrolišu oko 55 odsto mesta u donjem domu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.