Izvor: B92, 30.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požnjeveno 70 odsto pšenice

Novi Sad -- Prema izveštajima opštinskih štabova, u Vojvodini se prosečan prinos kreće oko četiri tone po hektaru.

Na internet sajtu Izvršnog veća Vojvodine navodi se da je žetva zbog sušne godine počela skoro dve nedelje ranije, kao i da se, pošto se u narednih nekoliko dana ne očekuju značajnije padavine, može očekivati da bude završena do 3. jula.

Najveći prinosi zabeleženi su u Sremu, gde prosek iznosi od 4,5 do pet tona pšenice po hektaru. Na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << severu Bačke prosečni prinosi iznose oko 3,5 tone, na jugu Bačke od 3,8 do 4,2 tone, u srednjem Banatu oko 4,3 tone, severnom Banatu oko 3,8 tona, a u južnom Banatu oko četiri tone po hektaru.

Žetva je u Vojvodini završena i na oko 95 odsto površina zasejanih ozimim ječmom, sa prosečnim prinosom od oko 3,7 tona po hektaru.

Na 37 odsto požnjevenih površina pod jarim ječmom prosečan prinos iznosi oko tri tone po hektaru, dok je na 74 odsto površina zasejnih uljanom repicom prosečno požnjeveno oko 2,5 tone po hektaru.

Kako se navodi u saopštenju, prema informacijama sa terena ovogodišnju žetvu nisu pratili požari na njivama ili problemi u organizaciji žetve.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.