Izvor: RTS, 08.Jul.2022, 07:12

Požnjevena pšenica, kakvi su prinosi i kolika je otkupna cena

Završena je žetva pšenice u Srbiji. Ovogodišnji rod je oko 3,2 miliona tona. To je više nego što je potrebno za domaću potrošnju. Ratare brine cena koja je poslednjih dana u padu. Država će otkupiti 131.000 tona pšenice za Robne rezerve po ceni od 40 dinara sa PDV-om.
Sa gotovo većine parcela u Srbiji pšenica je požnjevena. Nedostatak padavina tokom zime i proleća umanjio je prinose. Prosek na nivou zemlje je 5,2 tone po hektaru, što znači >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će ukupan rod biti 3,2 miliona tona. Zrno je, kažu stručnjaci, dobrog kvaliteta.

"Na vreme ne možemo da utičemo, na količinu padavina, raspored padavina koji ove godine nije bio naklonjen poljoprivrednicima. Mi uvek savetujemo punu agroteniku, pokazalo se i ove godine na parcelama, da ima važnu ulogu. Imamo parcele gde je prinos išao i do 9,5 tona po hektaru. Raspon je od čak 9 do 3 tone po hektaru", kaže Svetlana Zlatarić, PSSS Šabac.
Ratare brine to što i dalje ne znaju po kojoj će ceni prodavati ovogodišnju pšenicu.
Računica Udruženja Žita Srbije pokazuje da je proizvodna cena po hektaru bila gotovo 124.000 dinara ukoliko se radi o proizvodnji na sopstvenoj zemlji. Još je viša ako je pšenica sejana na njivama uzetim u zakup.
"Pod pšenicom sam imao 9,5 hektara. Rod se kretao od 5,5 do 7,5 tona imao sam tri sorte. Što se tiče ulaganja tri puta su bila veća ulaganja što se tiče nafte, đubriva, hemije u odnosu na prošlu godinu", kaže Željko Milutinović, poljoprivrednik iz Drenovca.
U poslednje dve-tri nedelje pšenica je sve jeftinija i na domaćem i na svetskom tržištu, a šta će biti u narednom periodu nemoguće je prognozirati.
Geopolitičke prilike i dalje u velikoj meri utiču na to. Pre svega, dešavanja u Ukrajini, u kojoj su velike količine hlebnog zrna zarobljene, a nova žetva treba da se obavi.
"Rusija sa druge strane očekuje rekordne prinose i novi rod od 80 miliona tona što će, takođe, uticati na svetsku ponudi i tražnju. Tu su i vremenske prilike koje utiču na cenovna kretanja. Velika suša u Evropi uticala je prinos i kvalitet pšenice", kaže Anja Jakšić s Produktne berze. 
Prijave za Robne rezerve Na Produktnoj berzi je krenulo prijavljivanje za prodaju pšenice za Robne rezerve. To je jedno od retkih dešavanja na našem tržištu žitarica, kažu stručnjaci. Domaći prerađivači kupuju samo onoliko hlebnog zrna koliko im je potrebno za rad. Izvoza skoro da i nema, uprkos tromesečnim kvotama, a logistički problemi su sve veći.
"Barže su skoncentrisane u ukrajinskim lukama i trenutno, prema podacima kojima raspolažemo, čeka na utovar oko 350.000 tona pšenice. Na Dunavu za jul je bilo dostupno barži za 120.000 tona svih roba. U ovom trenutku je ta cifra sve manja. Nedostatak je vagona za prevoz rasutog tereta i manevarki. Nedostatak kamiona", kaže Sunčica Savović, direktor Udruženja "Žita Srbije".
Stručnjaci kažu da će zbog postojećih zaliha, tamo gde nema mogućnosti doći do mešanja starog i novog roda pšenice. Zbog toga je, ističu, veoma bitno zaštititi ne samo skladišne kapacitete, već i staro zrno.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

„Ovo je jedna od najčudnijih žetvi pšenice“: Iako su njive požnjevene u Banatu i dalje se ne zna cena žita

Izvor: Danas, 08.Jul.2022

Prosečan rod pšenice na banatskim njivama je oko 4,5 tone po hektaru, a otkupljivači još nisu izašli sa cenom za ovogodišnji prinos. Ratari kažu da ni 40 dinara za kilogram nije cena koja omogućava reprodukciju.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.