Poznata duvanska kompanija ponovo investirala u kanabis

Izvor: B92, 07.Apr.2023, 13:42

Poznata duvanska kompanija ponovo investirala u kanabis

Kompanija Britiš-amerikan tobako (BAT) investirala je ponovo u kanabis kao deo nastojanja da se diversifikuje proizvodnja.

U partnerstvu sa firmom Šarlots veb, kompanija Britiš-amerikan tobako investirala je u kanabis kako bi razvili lek za neurološku bolest, ali nije precizirano o kojoj bolesti je reč.

Blumberg navodi da zajedničko preduzeće između BAT-ove podružnice AJNA i Šarlots Veb, u koje je BAT investirao prošle godine, planira da zatraži odobrenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << američke Uprave za hranu i lekove za proizvodnju leka koji bi se pravio od ekstrakta konoplje, posao u koji je BAT uložio 10 miliona dolara.

Šarlots veb i AJNA poseduju svaki po 40 odsto tog entiteta, dok BAT kontroliše preostali udeo, navodi se u saopštenju te duvanske kompanije.

Kako navodi Blumberg, pored toga što se industrija kanabisa suočava sa pravnim preprekama, duvanske kompanije sve više ulažu u taj sektor kako bi se udaljile od starih duvanskih proizvoda, poput cigareta, za kojima je tražnja smanjena.

Agencija ocenjuje da je priliv velikog novca od duvanske industrije blagodat za industriju, koja se inače bori sa niskim veleprodajnim cenama, političkim izazovima i prenatrpanom konkurencijom, uključujući ilegalne uzgajivače marihuane.

Akcije Šarlots veba porasle su za čak 21 odsto u četvrtak, dok su akcije BAT-a porasle čak 1,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.