Poziv na prodaju Komercijalne banke, skače vrednost akcija

Izvor: RTS, 31.Maj.2019, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv na prodaju Komercijalne banke, skače vrednost akcija

Uoči 40-tog rođendana Komercijalne banke, ministarstvo finansija po dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom objavilo je javni poziv za prikupljanje izjava o zainteresovanosti potencijalnih kupaca. Rok za javljanje je 21. jun, a na prodaju je najmanje 50,1 odsto akcija Komercijalne banke do najviše 83,23 odsto udela.
Da li je vreme ne računajući na Poštansku štediopnicu da prodamo poslednju veliku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << domaću banku. To bi moralo da se dogodi pre kraja godine jer je Vlada Srbije još 2006. godine dogovorila takozvanu Put opciju gde strani manjinski akcionari mogu da se povuku i da dobiju nazad ono što su uložili.

"Pa ona ima ugovornu obevezu i moraće da otkupi ceo paket od 41 posto za 252 miliona evra. Pretpostavljam da je država na osnovu istraživanja i prethodnih analiza procenila da će na tenderu moći da postigne zadovoljavajuću cenu koja će omogućiti isplatu ovih međunarodnih institucija", kaže broker Branislav Jorgić.
U strukturi vlasništva država ima oko 42 udela. Ostalo je u rukama Evropske banke za obnovu i razvoj, Međunarodne finansijske korporacije, Investicionog fonda DEG i Svetfonda.
Nešto više od 16 odsto je u vlasništvu malih akcionara.
Na Beogradskoj berzi cena akcije je poslednjih meseci skočila sa 1.800 na 2.800 dinara. Na osnovu toga knjigovodstvena cena za 100 odsto vlasništva bi bila oko 400 miliona evra. Ne znači da će to biti i prodajna cena, kažu stručnjaci koji su radili na pripremi banke za prodaju.
"Banka ima veliko tržiše i druga je najveća banka u Srbiji po mnogim kriterijumima. Tako da vi ne kupujete samo banku, kupujete milion klijenata, tržište, tržišnu poziciju. To su sve elementi koji će određivati buduću ponuđenu cenu. Koliko ja znam interesovanje su pokazale i banke i investicioni fondovi koji će proći predkvalifikaciju tako da će biti provereno", navodi profesor Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović.
Učesnici na tenderu treba da dokažu da se bave bankarstvom poslednje tri godine, da je vrednost njihove ukupne aktive veća od milijardu evra na kraju prošle godine ili da su prikupili najmanje 500 miliona evra za poslednjih 10 godina. Mogu da konkurišu i ako dokažu da upravljaju imovinom vrednom najmanje milijardu evera.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.