Izvor: B92, 02.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozitivno o napretku Srbije za MSP

Beograd -- Evropska komisija je pozitivno ocenila napredak Srbije u razvoju sektora malih i srednjih preduzeća, kaže Petar Pavlović.

Pomoćnik ministra privrede Srbije Petar Pavlović rekao je da je u izveštaju za 2006. godinu, koji procenjuje napredak zemalja zapadnog Balkana u primeni prinicipa evropske Povelje za mala preduzeća, Srbija dobila prosečnu ocenu između 2 i 3, na skali od jedan do pet. Kako je objasnio Pavlović, država je spremna da pristupi Evropskoj uniji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada dostigne ocenu između 4 i 5.

Srbija je u prethodne tri godine napravila značajan napredak, a po razvijenosti sistema podrške malim i srednjim preduzećima je iza Hrvatske, koja je sprovođenje počela znatno ranije, kazao je on.

Najbolji rezultati ostvareni su u oblasti registracije preduzeća, jer je preduzetnicima omogućena brza registracija uz minimalne troškove, a Srbija je dobru ocenu dobila i za oblast pravne regulative koja se odnosi na razvoj malih i srednjih preduzeća.

U izveštaju se navodi i da mali preduzetnici imaju bolji pristup "mekim" kreditima kroz kreditne garancije, a pozitivno je ocenjeno i postojanje vladinih fondova za podršku izvozu i inovacijama.

Evropska komisija je ocenila da je u Srbiji potrebno unaprediti sistem obuke preduzetnika i sistem predstavljanja interesa malih i srednjih preduzeća, kazao je Pavlović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.