Izvor: B92, 05.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozitivni efekti otpisa 62% duga

Beograd -- Otpisom velikog dela duga Srbije Londonskom klubu stvoreni su uslovi za smanjenje domaćih kamatnih stopa.

Iako je još rano govoriti o procentima, prve povoljnije kredite trebalo bi očekivati za najviše dva meseca. Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je za B92 da dogovor sa poveriocima Londonskog kluba znači da će svi krediti koji su odobreni iz inostranstva komercijalnim bankama i drugim pravnim licima do kraja godine biti jeftiniji za 1 do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1.5 odsto.

"To znači Hermes, Eksim i sva druga državna osiguravajuća društva će se takođe pomeriti, što se tiče kategorije naše zemlje, iz kategorije sedam u kategorije šest ili pet, što znači da će ponovo biti jeftinije. Isto tako, naša država i naša pravna lica imaće veći dostup međunarodnom kapitalu, što znači da će putem toga moći da se zaduže u inostranstvu i tako povećati ponudu, jer je ponuda unutar naše zemlje, nažalost, limitirana - štednje ima toliko koliko je ima, bankarski sektor je jak toliko koliko je jak. Sada imamo otvorena vrata i na međunarodnom finansijskom tržištu da se to nekako prevaziđe, da se izbegne ", rekao je Jelašić.

Profesor Ekonomskog fakuleta Branislav Pelević kaže da otpis dela duga Lodonskog kluba predstavlja završnicu normalizacije odnosa sa inostranim poveriocima. "Da bi se zaokružila ta priča , preostalo je još da naša zemlja postane član Svetske trgovinske organizacije", rekao je Pelević.

"Drugo, biće podstaknuti inostrani investitori da dolaze u većoj meri, jer ulaze u jedan ambijent koji je mnogo normalniji nego što je bio pre otpisivanja ovog duga. Treće, verovatno je da će komercijalne banke u takvom, uređenijem ambijentu odobravati kredite po nižim kamatnim stopama nego do sada", kaže profesor Pelević.

Iako je još rano govori o procentima , povoljniji krediti značili bi brže pokretanje proizvodnje. Dragutin Zagorac iz Unije poslodavaca navodi da je svako smanjenje kamata veoma značajno.

"To može da bude jedan odsto, može da bude 0,5 odsto i tako dalje. Sačekaćemo analizu i ta analiza će reći svoje. Samo, ne treba očekivati nešto mnogo, jer, s druge strane, znamo da smo ponovo prezaduženi i da nas već 2006. i 2007. godine sustiže novo davanje prema međunarodnoj zajednici i plašim se da u ovom trenutku nećemo imati tako veliko rasterećenje", kaže Zagorac.

Radovan Jelašić je naveo da su, posle ishoda predsedničkih izbora, predstavnici Londonskog kluba saopštili da su spremni da naprave dil pod uslovima koje je Srbija predložila. Jelašić je objasnio i zašto su pregovori vođeni u tajnosti.

"Nismo davali izjave o tome kada idemo na pregovore, ni o tome u kojoj smo fazi pregovora, niti o tome o kojoj kamatnoj stopi je reč, jer sve to itekako ima veliki efekat na cenu našeg duga na sekundarnom tržištu. Nastojali smo da na svaki način izbegnemo eventualnu opasnost da neko u poslednji trenutak omasti brk o naš dug. Zato smo zaista pokušali da sve bude pod velom tajnosti, odnosno bez uključivanja javnosti", rekao je guverner Jelašić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.