Povratak subvencionih kredita?

Izvor: B92, 09.Avg.2009, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratak subvencionih kredita?

Beograd -- Najavu da će država ponovo početi subvencionisanje stambenih kredita, pozdravljaju građevinari i banke, ali još nije poznato kada će ta mera biti sprovedena.

Da je kupovina stana na kredit postala nemoguća misija znaju i u državi. To je verovatno bio i razlog zašto je ministar Mlađan Dinkić najavio ponovno subvencionisanje stambenih kredita. Da bi se ovakav projekat uopšte realizovao potrebno je i učešće banaka.

"Moraćemo prvo da vidimo sadržaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedne takve odluke koja se pretpostavlja za kretanje u jedan takav posao, ali principijelno gledano svakako ćemo se uključiti. Takva jedna konkurencija subvencionisanih kredita vršiće pritisak na kamate da idu dole, za generalno kredite, stambene ali i ostale”, kaže Goran Milićević iz Komercijalne banke.

Subvencionisanje stambenih kredita je ukinuto sredinom aprila. Razlog je, rekli su zvaničnici, smanjeni prilivi novca u budžet.

Da li sada ima novca pitali smo ministarstvo finansija. Dali su nam usmenu izjavu, jer je i tamo većina na godišnjem odmoru.

Oni tvrde da ništa zvanično iz ministarstva ekonomije nisu dobili, kao i da ne znaju da li je i skim o tome nešto dogovarano.

Stručnjaci iz građevinske oblasti tvrde da bi subvencije za stanove bile samo kap u prepunom moru problema građevinske industrije u Srbiji.

"Ukoliko se država odluči na jedan tako hrabar momenat u ovom teškom ekonomskom trenutku to ne znači da će ceo sektor od toga imati veliku korist. Mislim da cenu nekretnina ne regulišu takvi elementi. Cenu nekretnina reguliše ekonomska kriza i težak položaj građevinara i klijenata”, kaže Slobodan Mihajlović, savetnik za nekretnine i ulaganja u „Komon sens” grupi.

Posle ukrštanja činjenica i sagledavanja realnosti pitanje da li u državnoj kasi Srbije ima novca za subvencionisanje stambenih kredita je najbitnije.

"Cilj ove mere je da se banke podstaknu da više daju komercijalne kredite koji će i dalje biti glavni krediti, jer nema dovoljno para za subvencionisane kredite. Cilj je promovisanje stambenog kreditiranja. Sa subvencijama za investitore pokušava se da se oživi tržište stanogradnje u Srbiji”, kaže Goran Nikolić, saradnik Instituta za evropske studije.

Pitanje rebalansa budžeta i ukupne finansijske slike u državi biće jasnije posle avgustovskih razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom. Od toga će zavisiti i sudbina subvencionisanih stambenih kredita.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.