Povratak otpisanih

Izvor: Politika, 17.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratak otpisanih

Ova godina opravdala slogan "Ponovo rođeni", naredni bi mogao da glasi "Ponovo svetski"

Ovogodišnji beogradski Sajam tekstila, odeće, kože, obuće i opreme, 47. po redu, nadmašio je očekivanja organizatora i učesnika. Sve je bilo drugačije od viđenog na ovakvim priredbama proteklih desetak godina. Od izgleda, broja učesnika, ostvarenih susreta proizvođača i trgovaca, ali i posetilaca. Oni su do njegovog zatvaranja razgledali štandove 210 učesnika, od kojih je 45 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stiglo iz 12 zemalja.
Zbog toga ne treba da čudi što se o ovogodišnjem sajmu tekstilaca, kožara, obućara i proizvođača opreme, održanom pod kupolama dve hale Beogradskog sajma od 12. do 15. oktobra, često govorilo kao o "Sajmu mode". Jer, beogradski jesenji "Sajam mode" do početka devedesetih prošlog veka bio je jedan od spektakularnih događaja u našem glavnom gradu. Ovaj poslednji je neodoljivo podsećao "na ono vreme i onaj sajam".

– Rano je za konačne ocene, ali je sasvim sigurno da će svi ovogodišnji izlagači i dogodine biti na 48. sajmu tekstilaca, kožara i obućara. Uz veliku pomoć Beogradskog sajma i Ministarstva privrede dokazali smo da je modna industrija Srbije i te kako živa, mada su nas mnogi odavno otpisali. Sve ono što je ove godine viđeno opravdalo je slogan "Ponovo rođeni", a za naredni sajam, kako kažu izlagači i posetioci, već bi mogao da nosi naziv "Ponovo svetski" – kaže Milan Knežević, predsednik upravnog odbora Unije proizvođača tekstila, odeće i obuće, jednog od organizatora ovogodišnje priredbe.

Tekstilci i obućari će u 2006. ostvariti bruto promet od 2,5 milijarde evra, a vrednost njihovog izvoza premašiće 400 miliona dolara. Sasvim je izvesno da će tekstilna industrija 2007. još više raditi za tržište ujedinjene Evrope. Pogotovu ako dođe do oporavka domaćih proizvođača tkanina, a taj proces je počeo, i ako država nastavi da radi svoj posao suzbijanja nelegalne konkurencije iz sive zone poslovanja.

Od 1. januara 2007. godine stupaju na snagu izmene i dopune zakona, koje smanjuju izdvajanja poreza na zarade zaposlenih. Knežević u ime tekstilaca i obućara pozdravlja taj vladin potez i tvrdi da će im ta olakšica pomoći da ojačaju konkurentnost. Naročito odluka da isplaćeni deo zarade do 5.000 dinara ne bude oporezovan. Tekstilcima u nerazvijenim opštinama ukupna stopa poreza i doprinosa na zarade biće znatno niža nego u razvijenijem delu Republike i neće biti viša od 53 odsto.

Poređenja radi, do kraja godine na svaki dinar isplaćene zarade poslodavci i zaposleni za fondove i budžet izdvajaju 73,5 para.

Žiri ovogodišnjeg sajma, koji su činili dizajneri, slikari i diplomci Fakulteta primenjenih umetnosti, za najuspešniju kolekciju u grupi odeće i priznanje "Uniteks" dodelio je firmi "Afrodit mod kolekšn" iz Beograda. U kategoriji obućara nagrada je pripala firmi "Tera kol" iz Novog Sada, za dizajn, a kreatorskom timu "Mone" pripalo je priznanje za najuspešniji dizajn proizvoda od kože.

Za najuspešnijeg dizajnera proglašena je Sonja Kačar iz modne kuće "Stig", proizvođača dečje odeće iz Novog Pazara, a specijalno priznanje najperspektivnijem mladom kreatoru pripalo je Danu Laurentinu Arkusu, gostu iz Rumunije.

Al. Mikavica

[objavljeno: 17.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.