Povratak ikone, oživeo komunističku verziju Vespe

Izvor: B92, 20.Sep.2018, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratak ikone, oživeo komunističku verziju Vespe

Entuzijazam jednog engleskog preduzetnika pretvorio je hobi obnavljanja "čehoslovačkih Vespi" u zahuktali start-ap.

Deset godina nakon što je talijanski Pjađo (Piaggio) lansirao kultni skuter Vespu, istočni blok odgovorio je Čezetom, piše Poslovni dnevnik.

Reč je o skuteru koji se proizvodio u tadašnjoj Čehoslovačkoj između 1957. i 1964. godine. Zbog oblikovanja u "svemirskom dizajnu" popularnom u 50-ima, među kupcima je brzo dobila nadimak "Prase".

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Kako je proizvodnja relativno brzo ugašena, danas ih preostalo tek stotinjak Čezeta u više-manje voznom stanju. Jedan od entuzijasta koji obnavljaju stare Čezete bio je Nil Emon Smit koji se u Prag doselio 1998. godine.

"Video sam jednu i odmah me privukla", izjavio je. Svoju je Vespu zamenio Čezetom 2008. godine, a potom je počeo da prikuplja i obnavlja čehoslovačke skutere iz hobija. Ali, hobi je uskoro podigao na viši nivo. Dolazi na ideju modernizacije Čezete koju pretvara u luksuzni električni skuter. Osniva kompniju Čezeta Motors sa sedištem u Pragu i fabrikom u istočnom delu Češke, u mestu Prostějov.

Ove godine kompanija planira da proširi prodaju van Češke. Iduće godine će početi da se prodaje i u Kaliforniji. Čezeta na struju prodaje se po ceni od 10.000 evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.