Povoljni zajmovi za preduzeća

Izvor: Blic, Tanjug, 12.Maj.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povoljni zajmovi za preduzeća

U naredne tri godine mala i srednja preduzeća u Srbiji moći će da pozajme ukupno 250 miliona evra kredita od Evropske investicione banke (EIB). Od 328.000 ovih preduzeća, najbolje će proći firme koje novac budu iskoristile za razvoj infrastrukture jer u naredne četiri godine zajam neće ni morati da vraćaju.



Do tada će se, procenjuju stručnjaci, smiriti stvari na velikim tržištima, a firme, koje u ovom trenutku kubure sa manjkom svežeg kapitala ne za investicije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << već i za plaćanje obaveza, od profita će moći da vraćaju kredit i to narednih 15 godina. Grejs period i rok otplate ključne su prednosti ovih zajmova u odnosu na one koje dotira izvršna vlast.

Dejan Jovanović, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja zadužen za oblast malih i srednjih preduzeća, kaže da će uz ovakvu kreditnu podršku domaće firme dobiti vetar u leđa da ulažu, a ne samo da se bore za likvidnost.

- Ovim zajmovima biće finansirane oblasti obrazovanja, zdravlja, energetike i zaštite životne sredine, preko malih i srednjih preduzeća iz sektora industrije, turizma, uslužnih delatnosti. To su infrastrukturni projekti malog i srednjeg obima koje će preko ovih preduzeća sprovoditi jedinice lokalne samouprave. Pored onih zajmova koje dotira država pod vrlo povoljnim uslovima, prednost ovih zajmova je dugi rok otplate i grejs period - ističe Jovanović.

Novac će se kao i do sada povlačiti preko Narodne banke Srbije

u tranšama od najmanje pet miliona evra. EIB će finansirati projekte do iznosa od 25 miliona evra, s tim što će projekti malih i srednjih preduzeća do 12,5 miliona evra biti 100% finansirani sredstvima kredita. Malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, koji budu koristili sredstva iz ove kreditne linije, nude se krediti do 12 godina otplate, sa periodom počeka do četiri godine. Rok za kredite za infrastrukturu je do 15 godina uz grejs period do pet godina, a rok kredita za lizing je do sedam godina sa periodom počeka do dve godine. Uz to preduzeća mogu da biraju kamatu, a na raspolaganju im je promenljiva od 4,20 odsto godišnje i cena zajma koja se neće menjati od 6,91 odsto godišnje.

Ana Gligorijević, viceguvernerka Narodne banke Srbije koja je, u ime Narodne banke Srbije, podsetila da je ovo treći kredit EIB za razvoj privatnog sektora i lokalnih samouprava u Srbiji.

- Do sada su odobrena dva kredita u ukupnoj vrednosti od 65 miliona evra, čime je otvoreno oko 1.600 novih radnih mesta - objašnjava Gligorijevićeva.

Dario Skanapjek, potpredsednik EIB koji se potpisao na "Apeks zajam za mala i srednja preduzeća", kaže da ovaj kredit predstavlja jednu od serija finansijskih operacija u okviru koje će EIB odobriti Srbiji kredite ukupne vrednosti 1,4 milijarde evra.

Ključni doprinos EIB se stoga sastoji u tome da pomogne Srbiji da se izbori sa recesijom i brže oporavi, čime će planovi te zemlje za uspostavljanje bliskih veza sa Evropskom unijom svakim danom dobijati na težini - kaže Skanapjek.

- Evropska investiciona banka je od 2001. godine odobrila kredite za javni i privatni sektor u Srbiji pod povoljnim uslovima za obnovu škola, bolnica, mala i srednja preduzeća - kaže ministarka finansija Diana Dragutinović i navodi da je javni dug Srbije Evropskoj investicionoj banci sada 110 miliona evra, a da su izdate garancije u vrednosti od oko 400 miliona evra.

Kancelarija EIB u Srbiji

Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić potpisao je sa potpredsednikom EIB Dariom Skanapjekom i sporazum EIB i Srbije o osnivanju i aktivnostima regionalne kancelarije EIB u Srbiji. Regionalna kancelarija biće otvorena kada Srbija preda zahtev za kandidaturu za članstvo u EU.

- Očekujem da se to desi u toku ove godine - kaže Đelić.

Đelić je nedavno kazao da je Unija bez premca, najveći donator Srbije. On je rekao i da oko 80 odsto sredstava, koja su uložena za koridor 10, dolazi iz evropskih izvora, što od Evropske komisije, što od EIB, ali i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Projektni zajmovi

Ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da je rebalansom budžeta za ovu godinu Srbija planirala izdavanje garancija EIB od 100 miliona evra, a za dobijanje projektnih zajmova u vrednosti 1,1 milijardu evra - za projekte NIP, koridora 10, mala i srednja preduzeća, infrastrukturu, obrazovanje i zaštitu životne sredine.

Planovi EIB za Srbiju

Sveukupno uzev, projekti Srbije koje trenutno razmatra EIB premašuju 1,4 milijarde evra. Pošto EIB finansira do 50 odsto ukupnih troškova projekta, u narednih nekoliko godina zahvaljujući podršci EIB mogle bi da uslede investicije u visini od najmanje 2,8 milijardi evra. To je otprilike tri odsto celokupnog bruto domaćeg proizvoda Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.