Poverenica: Za nedelju dana ubijene dve žene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2017, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenica: Za nedelju dana ubijene dve žene

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković apelovala je danas na punu primenu novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici upozoravajući da su za nešto više od nedelju dana u Srbiji u partnerskom i porodičnom nasilju ubijene dve žene.

Ona je navela da je prva ubijena u Negotinu, a druga u Bačkoj Palanci, dok su u Beloj Crkvi teško povređene žena i ćerka koje su već bile sklonjene u sigurnu kuću.

Janković je na konferenciji "Zloupotreba vatrenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oružja i rodno zasnovano nasilje" koji je organizovao Centar za istraživanje javnih politika ukazala da su se svi ovi tragični slučajevi dogodili na ulici i naočigled prolaznika, navodi se u saopštenju.

"Zbog pomenutih tragičnih događaja, moram, nažalost, da i na ovom skupu apelujem na punu primenu novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici koji je stupio na snagu početkom meseca.

"U isto vreme, od ključne važnosti je efikasno postupanje svih organa u lancu zaštite, ali i njihova pravovremena reakcija, jer ne smemo dozvoliti žrtve zbog propusta u sistemu", istakla je poverenica.

Ona je takođe naglasila važnost uključivanja većeg broja muškaraca u teme koje se odnose na rodno zasnovano nasilje, ali i integrisanje rodne perspektive i problema o kome govorimo, u određene aspekte Strategije kulturnog razvoja Srbije.

Izvršna direktorka Centra Tanja Jakobi istakla je neophodnost prevencije zloupotrebe oružja za sprečavanje ubistava žena u slučajevima rodno zasnovanog nasilja, dok je Danijela Spasić predstavila rezultate istraživanja.

Na konferenciji su, pored ostalih, učestvovali i narodna poslanica Gordana Čomić, pomoćnik načelnika Uprave za upravne poslove MUP-a Srbije Miljko Simović, specijalni savetnik za mere izgradnje poverenja i bezbednosti u Misiji OEBS-a Vladimir Bilandžić i Dragan Obradović iz Nacionalne asocijacije za oružje Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.