Povećava se trgovinska razmena između Srbije i BiH

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Apr.2018, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećava se trgovinska razmena između Srbije i BiH

BEOGRAD - Na 21. Međunarodnom sajmu privrede koji se sledeće nedelje održava u Mostaru, Srbija je zemlja partner. Za srpsku privredu Bosna i Hercegovina je vodeće izvozno tržište sa našim znatnim suficitom u razmeni. Ekonomska saradnja dve zemlje napreduje, ocenjuju i privrednici i stručnjaci, ali ima mogućnosti za njeno unapređenje.

U toku sezone 27 tona prerađenog mleka u kiselo mlečne proizvode Kompanija iz Kukujevaca nadomak Šida izveze u Bosnu i Hercegovinu. Tako >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je već šest godina. Sajam je, kažu, prilika da se proširi asortiman proizvoda.

"Nama je interes da nađemo još jednog distibutera, da nađemo još jednog poslovnog partnera u BiH da bismo zatvorili kompletan segment naše proizvodnje", ističe preduzetnik Goran Bera ispred kompanije "Beokapra".

O novim investicijama na 30.000 kvadratnih metara u Mostaru će razgovarati privrednici iz čitavog regiona. Osim 67 kompanija, Srbija kao zemlja partner, predstaviće svoje kulturno-umetničke i turističke potencijale.

"To je ono što mi promovišemo, da li možemo neke dve-tri kompanija iz određene oblasti gde nismo konkurencija, a da smo možda kompatibilna da podstičemo, da zajednički ulažemo", navodi Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije.

U prethodne dve godine, u trgovanju sa BiH rastao je i uvoz i izvoz. U 2017. razmena je bila 1,7 milijardi evra, od toga 1,2 milijarde je srpski izvoz. Ekonomsku saradnju i dalje opterećuju necarinske barijere.

"Kada imate konkretne proizvode, koji podležu restriktivnim merama tipa fitosanitarne procedure, kontrole, koje često nisu usaglašene. Imamo problem i sa nerazvijenom infrastrukturom, pre svega putnom mrežom", ukazuje Nenad Đurđević.

"Mi mislimo da ima prostora za povećanjem naročito u sektoru hrane. Lakše je da se nađe u regionu poslovni partner nego da se krene sa novim grinfildom koji u našoj industriji mnogo dugo traje povrat novca", ističe Goran Bera.

Privredni sajam okuplja i lidere regiona. Iako su bilateralni sastanci već najavljeni, analitičari ne očekuju značajne rezultate.

"U BiH je sve podređeno parlamentarnim izborima koji će biti održani u oktobru tako da ne treba očekivati nikakva poboljšanje odnosa kako sa Srbijom tako i sa Hrvatsom. Zbog kapaciteta Predsedništva i drugih državnih organa BiH u ovom trenutku se ne može očekivati nikakav značajniji prodor ka rešavanju otvorenih problema", napominje Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

O njima na trilateralnom sastanku BiH, Hrvatske i Srbije u Mostaru lideri su diskutovali su pre samo mesec dana. I tada je rešenje pitanja granice dve zemlje odložio bošnjački član predsedništva BiH Bakir Izetbegović za sedam meseci, odnosno dok se ne održe izbori u BIH.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.