Povećanje plata zaposlenima u prosveti 2011.

Izvor: Studio B, 02.Sep.2010, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećanje plata zaposlenima u prosveti 2011.

Predstavnici Vlade Srbije i četiri reprezentativna sindikata obrazovanja dogovorili se da naredne godine budu povećane plate zaposlenih u prosveti, ali je i dalje ostalo sporno za koliko bi zarade bile uvećane.

Nakon sastanka sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministarkom finansija Dianom Dragutinović i ministrom prosvete Žarkom Obradovićem u Vladi Srbije, predstavnici sindikata su saopštili novinarima da tek predstoje dogovori o tome za koliko će plate u obrazovanju biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << povećane u narednoj godini.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je novinarima ispred Vlade Srbije da su plate zaposlenih u obrazovanju u protekle dve godine realno smanjene između 11 i 22 odsto i da bi to trebalo imati u vidu kada se naredne godine bude određivalo za koliko će zarade biti povećane.

Pavlović je rekao da su se predstavnici sindikata i Vlade dogovorili da pre donošenja zakona o budžetu za sledeću godinu bude potpisan Protokol o platama u prosveti, kojim bi bilo određeno za koliko će biti povećane plate.

Pavlović je rekao i da su sindikati tražili da se ponovo uvede isplata jubilarnih i godišnjih nagrada, ali da su predstavnici Vlade rekli da će to zavisiti od ekonomskih mogućnosti države.

"Nećemo potpisati Protokol o zaradama dok se ne odmrznu jubilarne nagrade", rekao je Pavlović i dodao da "štrajk ostaje kao uslov ako se ništa ne uradi".

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović rekao je novinarima da bi do kraja oktobra trebalo da bude potpisan protokol o zaradama u prosveti kojim će biti rešeno pitanje načina povećanja zarada.

"Dogovoreno je (da naredne godine) tri puta budu povećane zarade i da to prati inflaciju i rast brutodruštvenog proizvoda", rekao je on i dodao da će u zavisnosti od rasta brutodruštvenog proizvoda biti povećana izdvajanja za obrazovanje.

Ministar je rekao da je još "ostalo otvoreno pitanje jubilarnih nagrada" za koje predstavnici četiri reprezentativna sindikata traže da budu ponovo vraćene.

Upitan da li danas sve škole u Srbiji redovno izvode nastavu, Obradović je rekao da se, prema podacima ministarstvam nastava odvija bez problema u svim školama.

Obradović je rekao i da su predstavnici sindikata na sastanku sa premijerom upoznati sa pregovorima Vlade Srbije sa Međunaordnim monetarnim fondom.

Na problem realnog smanjenja zarada u prosveti u protekle dve godine ukazali su i predstavnici Sindikata radnika u prosveti Srbije i sindikata Nezavisnost".

Predsednik Glavnog odbora sindikata "Nezavisnost" Tomislav Živanović i generalni sekretar Republičkog odbora Sindikata zaposlenih u prosveti Zdravko Kovač rekli su da su plate prosvetnih radnika u protekle dve godine realno manje između 11 i 22 odsto i da to mora biti uzeto u obzir kada se bude odlučivalo o povećanju zarada.

Živanović i Kovač su rekli da će razgovori sindikata i Vlade biti nastavljeni i da se očekuje potpisivanje Protokola o zaradama kojim bi bilo rešeno pitanje za koliko će plate biti povećane.

Na sastanku su bili predstavnici četiri reprezentativna sindikata - Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Prosvetnog sindikata "Nezavisnost" i Sindikata radnika zaposlenih u prosveti.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.