Povećanje investicija, podrška privredi i infrastrukturi

Izvor: Politika, 08.Okt.2010, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećanje investicija, podrška privredi i infrastrukturi

BEOGRAD – Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da bi novi model privrednog rasta i razvoja Srbije trebalo da se zasniva na tri stuba - povećanju investicija, podršci privredi, posebno onom delu koji proizvodi za izvoz, kao i ulaganjima u infrastrukturu. On je, na predstavljanju postkriznog modela privrednog rasta i razvoja Srbije od 2011. do 2020. godine, istakao da bi, prema tom modelu, investicije godišnje trebalo da rastu za 9,7 odsto, i to podrazumeva i privatne i javne investicije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Da bi investicije mogle da rastu, moramo da imamo atraktivni privredni ambijent i zadatak vlade je da to ostvari kroz sprovođenje reformi, rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, država bi morala da pruži podršku privredi, i to posebno prerađivačkoj industriji i poljoprivredi, koje proizvode razmenjiva dobra, čime bi se podstakao rast izvoza i on bi bio pokretač privrednog rasta.

Država mora da nastavi ulaganja u infrastrukturu i tako obezbedi povoljniji privredni ambijent i stvori uslove za otvaranje novih radnih mesta, rekao je Cvetković i dodao da pod infrastrukturom ne podrazumeva samo saobraćajnu, već i informatičku infrastruktutru.

Premijer je naglasio da će vlada sa punom pažnjom razmotriti studiju koju je izradila grupa vodećih srpkih ekonomista i to će biti osnovna inspiracija za strategiju vlade u toj oblasti. Ključni predlog novog modela rasta jeste da se rast potrošnje zameni rastom ulaganja i trebalo bi da se učešće investicija u bruto-domaćem proizvodu (BDP) poveća na 25 odsto u 2015. godini i 28 odsto u 2020. godini, dok bi učešće potrošnje u BDP-u bilo smanjeno sa 92,5 odsto u 2011. godini na 81 odsto u 2020. godini. Učešće izvoza roba i usluga u BDP-u bilo bi povećano sa 27,6 odsto u 2009. na 65 odsto u 2020. godini, dok bi platno-bilansni deficit bio smanjen sa 7,1 odsto BDP-a u ovoj godini na 3,3 odsto, koliko se očekuje u 2020. godini. Time bi se postigao prosečan godišnji rast BDP od 5,8 odsto i njegova vrednost bi 2020. dostigla 52,7 milijardi evra, ili blizu 8.000 evra po stanovniku. Tom dinamikom, do kraja posmatranog perioda zaposlenost bi porasla za 16,9 odsto, odnosno bilo bi otvoreno oko 430.000 novih radnih mesta. Prema pretpostavkama novog modela rasta, prosečan rast industrijske proizvodnje u periodu 2011. do 2020. godine projektovan je na 6,9 odsto, na godišnjem nivou.

Osnovu za rast proizvodnje omogućio bi obiman rast investicija sa 4,9 milijarde evra, koliko su bile 2009. godine, na skoro 15 milijardi evra, koje se očekuju u 2020. godini. Direktne strane investicije imaće veoma važnu ulogu i trebalo bi da dostignu nivo od 2,3 milijarde evra godišnje. Na izradi postkriznog modela privrednog rasta i razvoja Srbije od 2011. do 2020. godine, radio je tim vodećih ekonomskih stručnjaka iz Srbije, okupljenih oko Fonda za razvoj ekonomske nauke pri Ekonomskom fakultetu i publikacije Ekonomskog instituta „Makroekonomske analize i trendovi”.  

Tanjug

objavljeno: 08/10/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.