Povećanja tražnja za kupusom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2018, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećanja tražnja za kupusom

Kupus je neizostavno povrće na našim trpezama, ali i svih onoh koji imaju svoje bašte ili uzgajaju za prodaju "na veliko". Može se gajiti za upotrebu u proleće, kao rani kupus, ili u jesen, kada je idealno vreme za zimnicu, pa onda nije slučajno zašto je poslednjih dana ovo povrće traženo.

Sorta kupusa koja se kod nas najtraženija, po proceni poljoprivrednika, jeste sorta "bravo". Glavice s ujednačene veličine, u proseku 2,5 do 3 kg, a njihova kompaktnost je izuzetno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kvalitetna. To znači da imaju veliki broj listova po glavici, pa su dobre i za kiseljenje.

Prodavci na rumskoj pijaci su podeljenog mišljenja što se zadovoljstva prodajom tiče.

Zatekli smo poljoprivrednika u rumskom ataru koji seče kupus, i on navodi da je zadovoljan rodnom godinom, kao i sortom "bravo" i "srpski melez" što najčešće gaji, jer može sam da odluči do koje veličine će glavica da raste. Ona uglavnom nije velika, a dobrog je kvaliteta.

Iako kupus spade u najstarije gajene biljke i po površini koju zauzima u gajenju spade u jedno od prvih mesta, ipak zavisno od klime i vremenskih prilika zavisiće i njegov rod. Iako možda svaki dan ne ide na ruku prodavcima, nadaju se da je samo Miholjsko leto stvorilo utisak da kupusu nije vreme za kiseljenje, ali da će već narednih dana biti bolja prodaja, naročito u vreme slava kada se traži i glavica više za sarmu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.