Povećani gubici NIS-a

Izvor: B92, Beta, 27.Avg.2010, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećani gubici NIS-a

Beograd -- NIS objavio da je u prvoj polovini 2010. godine imao gubitak od 9,6 milijardi dinara i da je nominalna vrednost deonice 138 dinara.

Zamenik generalnog direktora NIS-a Aleksej Urusov je na predstavljanju kompanije na Beogradskoj berzi kazao da je gubitak posledica stanja na tržištu i pada kursa dinara.

Urusov je rekao da je gubitak veći za 29 odsto nego prošle godine, a da je kapital NIS-a na kraju juna iznosio 22,6 milijardi dinara, što znači da je knjigovodstvena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrednost jedne akcije te kompanije oko 138 dinara.

"Niko ne može da proceni kakvi će biti poslovni rezultati Naftne industrije Srbije do kraja godine, pošto će zavisiti od kretanja kursa dinar i uslova na tržištu", kazao je on.

Oko 4,8 miliona građana Srbije dobilo je, u besplatnoj podeli, po pet akcija koje imaju početnu vrednost od 505 dinara.

Ta vrednost će biti u trenutku otvaranja berze u ponedeljak u 10 ujutro, dok će se tokom dana cena menjati u zavisnosti od ponude i tražnje.

Broker Branislav Jorgić savetovao je akcionarima "da sačekaju par meseci ako mogu, da ne daju akcije ispod 500 dinara".

On ne očekuje da će cena mnogo rasti jer je ponuda velika, odnosno jako je veliki broj malih akcionara koji imaju NIS-ove akcije.

"Ja prvog dana, ali i narednih dana ne očekujem da će doći do nekog značajnijeg pomeranja cena nagore. Mislim da će se ta cena vrteti oko tih 500 dinara. Tu treba posebno dati informaciju akcionarima da 'Gaspromnjeft’ ima obavezu upućivanja ponude za preuzimanje za 4,8 evra po akciji najkasnije početkom februara sledeće godine", kaže Jorgić.

Više o trgovanju deonicama NIS na Beogradskoj berzi možete pročitati na našoj stranici Biz

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.