Izvor: B92, 14.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećana minimalna cena rada

Beograd -- Ministar za rad i zapošljavanje Dragan Milovanović i predstavnici sindikata postigli su dogovor o povećanju minimalne cene rada na 4.350, umesto dosadašnjih 3.915 dinara mesečno. Prema procenama od pre šest meseci, od minimalne plate živi oko 36. 000 zaposlenih u Srbiji. Ni ministar ni predstavnici sindikata, međutim, nisu mogli da iznesu tačnu cifru, jer podataka o broju firmi koje isplaćuju minimalce nema.

Iako povećanje iznosi tek nešto preko 400 dinara, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Unija poslodavaca Srbije, predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" izrazili su zadovoljstvo postignutim dogovorom. Nezadovoljan je jedino generalni sekretar Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, Dragan Botovski: "Naravno je da nismo zadovoljni postignutim nivoom minimalne zarade, jer ako je verovati minimalnoj potrošačkoj korpi koja je u novembru mesecu iznosila 10.410 dinara, onda sa ovom minimalnom zaradom porodično domaćinstvo od četiri člana će gladovati samo 18 dana mesečno, umesto 19 koliko je trebalo da gladuje ukoliko bi se usvojio predlog Vlade, on je bio 22,54 dinara po radnom satu", kaže Botovski.

Ministar Dragan Milovanović je najavio strogu kontrolu preduzeća, kako poslodavci ne bi izigravali obavezu da islaćuju minimalne zarade. Kroz ovu kontrolu trebalo bi da bude utvrđen i tačan broj onih koji žive od minimalca.

Nezaposlenih u Srbiji trenutno ima preko 900.000. Ministar za rad i zapošljavanje Dragan Milovanović ocenio je da će tokom ove godine taj broj rasti, zbog daljeg restruktuiranja privrede i privatizacije. Ministar, međutim, ove godine očekuje i porast zaposlenosti, što bi trebalo da bude rezultat mera Vlade, a pre svega novog zakona o zapošljavanju. "Taj zakon će pospešiti zapošljavanje, pa očekujem da ćemo na kraju 2003. godine imati mnogo više zaposlenih nego nezaposlenih", rekao je Milovanović. On, pri tom, nije želeo detaljnije da govori o novinama u zakonu.

Jednim sličnim obećanjem - da će do kraja 2002. svi mladi nezaposeni ljudi sa visokom školskom spremom dobiti šansu da rade - Dragan Milovanović je osvojio četvrto mesto u izboru za Lažno obećanje godine na vebsajtu sajtu B92. Ministar za rad, međutim, tvrdi da je ta njegova izjava tačna. "Izjavio sam da će dokraja godine vlada stvoriti šansu da svi mladi nađu zaposlenje i da će biti osnovan fond da ti mladi dobiju određene prinadležnosti", kaže Dragan Milovanović: "Šansa je stvorena, formiran je Centar za zapošljavanje mladih stručnjaka, a u tom Centru je obezbeđen novac i iz tog se fonda mladim stručnjacima isplaćuje 3.000 dinara, plus prevoz i osiguranje. Kada je formiran taj Centar, na Tržištu rada je bilo 29.920 nezaposlenih mladih stručnjaka. Svima je ponuđeno da mogu da koriste taj fond, da mogu da volontiraju 4 sata dnevno, uz ovu nadoknadu. Do sada smo sklopili 6.630 ugovora. Dakle što se tiče moje izjave, ona je bila potpuno tačna i nije lažna", kazao je Milovanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.