Potvrđeno: Evo kada stižu oklopnjaci

Izvor: B92, 20.Nov.2023, 16:13

Potvrđeno: Evo kada stižu oklopnjaci

Prvi kontingent američkih oklopnih vozila "bredli" trebalo bi iz pustinje u Nevadi da početkom zime dođe u Hrvatsku.

Dolazak bredlija u kompaniju "Đuro Đaković" je strateški velika stvar, piše Večernji list i dodaje da će Hrvatska biti spremna da obnovi i vozila iz Ukrajine.

Sada već bivši ministar odbrane Mario Banožić početkom meseca je u Hrvatskom saboru najavio kako će američka oklopna borbena vozila bredli stići do sredine decembra.

Govoreći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tada o poseti Sjedinjenim Državama, Banožić je tada izjavio kako će se revitalizacija ovih vozila obavljati u kompaniji Đuro Đaković, koja će tako postati središnji centar u ovom delu Evrope za servisiranje vozila bredli. U tom kontekstu je istakao kako će sigurno postojati i dalja saradnja kad je u pitanju održavanje i rezervnih delova ovih vozila, prenosi T portal.

Iz grupacije su već saopštili kako je njena kompanija "Đuro Đaković Specijalna vozila" potpisala ugovor vredan 3,82 miliona dolara (3,6 miliona evra) s američkom podružnicom međunarodne odbrambene, vazduhoplovne i bezbednosne kompanije BAE sistems za saradnju pri nabavci oklopnih borbenih vozila bredli Hrvatskoj.

Ugovor je potpisan kako bi se sprovela početna faza projekta isporuke bredlija MORH-u. Time je potvrđeno dugo čekano sklapanje velikog posla.

Iz Ministarstva odbrane na upit Večernjeg lista ranije su odgovorili kako projekat opremanja Hrvatske vojske vozilima bredli teče planiranom dinamikom, a njegov završetak je planiran 2026. godine.

"Potpisivanjem ugovora kompanije BAE Systems s kompanijom Đuro Đaković Specijalna vozila stekli su se preduslovi za isporuku vozila Bredli u Hrvatsku. Dolazak prvih vozila iz SAD-a u Hrvatsku očekuje se do kraja ove godine, nakon čega započinje njihova revitalizacija u kompaniji Đuro Đaković Specijalna vozila", potvrdili su iz Ministarstva odbrane.

Posao s bredlijima Hrvatskoj je ponuđen još pre šest godina, ali tek se u januaru prošle godine aktuelizovalo konačno donošenje odluke o prihvatanju ponude. Hrvatska vlada je prihvatila američku ponudu o donaciji i kupovini njihovih 89 polovnih borbenih vozila radi poboljšanja sposobnosti svojih kopnenih snaga i ispunjavanja obveza koje je preuzela kao članica NATO, a dogovoreno je i kako će se sklapanje i opremanje kao i servisiranje tih vozila obaviti u slavonskobrodskoj grupaciji, piše novinar Večernjeg lista Vedran Balen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Potvrđeno: Evo kada stižu oklopnjaci

Izvor: B92, 20.Nov.2023

Prvi kontingent američkih oklopnih vozila "bredli" trebao bi iz pustinje u Nevadi da početkom zime dođe u Hrvatsku...Dolazak Bredlija u kompaniju "Đuro Đaković" je strateški velika stvar, piše Večernji list i dodaje da će Hrvatska biti spremna da obnovi i vozila iz Ukrajine...Sada već bivši...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.